ЄС відмовився вимагати від України компенсації за зриви поставок газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС відмовився вимагати від України компенсації за зриви поставок газу

Енергетика
522
Україна не буде нести фінансову відповідальність за припинення поставок газу до Європи. Про це розповів міністр економічного розвитку і торгівлі країни Андрій Клюєв на порталі Корреспондент.net.
Клюєв минулого тижня вів переговори в Брюсселі про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Основні параметри угоди вже вироблені, процес повинен завершитися до кінця 2011 року.
За словами Клюєва, Україна "домоглася неможливого - в результаті переговорів врегульовані умови українського експорту сільськогосподарської та металургійної продукції".
Раніше ЄС мав намір зажадати від України гарантій безперебійних поставок газу. Зокрема, йшлося про грошову заставу. У червні 2011 року Брюссель цю вимогу зняв.
Контракт на транзит російського газу в Євросоюз підписується між "Газпромом" і "Нафтогазом", а клієнти в Європі купують газ в російського концерну. Фактично у Києва немає жодних контрактних зобов'язань перед ЄС у газовій сфері.
У січні 2006 року через відсутність контракту між Росією та Україною постачання російського газу в Європу були скорочені. Три роки по тому газова війна між Москвою і Києвом затяглася на три тижні, протягом яких споживачі низки країн ЄС опинилися без палива в січні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас