В Брюсселі пройдуть саміти ЄС і єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Брюсселі пройдуть саміти ЄС і єврозони

Валюта
510
У Брюсселі в середу вдруге за чотири дні на саміт Європейського союзу і нараду у верхах єврозони зберуться керівники відповідно 27 і 17 країн.
Попередні зустрічі пройшли в бельгійській столиці минулої неділі. Заздалегідь було відомо, що глави держав і урядів єврозони лише обговорять стратегію щодо антикризових заходів, а рішення щодо їх пакету приймуть тільки в середу.
Порядок денний саміту ЄС був відомий заздалегідь, проте він призвів до несподіваного результату: оголошення нової зустрічі 27 країн союзу на вищому рівні перед засіданням в середу глав держав і урядів єврозони.
Причиною додаткового саміту ЄС стали назрілі протиріччя між двома таборами "Європи двох швидкостей": 17 країнами валютного союзу і 10 державами, що не входять до зони євро. Зокрема, незадоволений тим, що лідери єврозони будуть в своєму колі приймати стратегічно важливі для єдиного ринку ЄС економічні питання, британський прем'єр Девід Кемерон зажадав і домігся скликання також і саміту Євросоюзу. "Криза зони євро зачіпає економіки нас всіх, включаючи Великобританію", - заявив він.
Президент Франції Ніколя Саркозі був обурений цією ініціативою і дав різку відповідь британському прем'єру, звинувативши його в тому, що він намагається влізти у справи валютного союзу, відкидаючи при цьому євро.
По завершенні саміту глава Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що не повинно бути поділу між зоною євро і іншою частиною союзу. Він підкреслив необхідність "сильного союзу" і більшої інтеграції в зоні євро.
Тож майбутній саміт Євросоюзу можна назвати самітом пошуку компромісу і синхронізації "двох швидкостей". Саміт ЄС оголошений неформальним, і його порядок денний навіть не вважали за потрібне оголошувати.
Що стосується саміту єврозони, який планується у вигляді робочої вечері, то його завдання ще в неділю оголосив у вигляді п'яти пунктів голова Євроради Херман Ван Ромпей. Це зміцнення бюджетної політики та прискорення структурних реформ; надійне рішення проблеми грецького боргу; збільшення ресурсів і можливостей Європейського фонду фінансової стабільності; рекапіталізація банків; поліпшення економічного управління та посилення інтеграції зони євро.
Х.Ван Ромпей підкреслив, що для підготовки відповідних рішень потрібна додаткова технічна і політична робота. Цей процес йшов безперервно протягом двох минулих днів, причому офіційні представники ЄС категорично відмовлялися від коментарів, особливо з найбільш складних питань - Європейському фонду фінансової стабільності і рекапіталізації банків, посилаючись на те, що робота ще не закінчена.
По завершенні саміту єврозони в неділю Х.Ван Ромпей заявив, що технічна робота до середи триватиме на різних рівнях, включаючи Раду міністрів економіки і фінансів, засідання якого очікувалося в того ж дня для узгодження, зокрема, питання про рекапіталізацію банків. У вівторок секретаріат Євроради без пояснення причин повідомив про скасування цієї наради.
Затягування ухвалення антикризового плану пов'язано з пошуками згоди між двома "важкоатлетами" зони євро - Німеччиною та Францією, які беруть на себе основну масу назрілих програм. Проте в Брюсселі не коментують даний аспект, і у відповідь на питання про роль цих двох країн у майбутніх самітах офіційний представник Єврокомісії Піа Хансен заявила на брифінгу у вівторок: "У нас завтра відбудуться два саміти: саміт двадцяти семи і саміт сімнадцяти. Хто приймає рішення? Я думаю, що це ясно. Двадцять сім у тому, що стосується Європейського союзу".
"А що стосується спеціально зони євро, це, звичайно, сімнадцять, а не дві, три або чотири країни. І це дуже ясно вказує на те, що майбутнє за союзним методом, за тим способом, який гарантує, що прийняте рішення буде ефективним", - сказала вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас