Аналітик: Погіршення платіжного балансу викликане рекордним відтоком готівкової валюти з банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Погіршення платіжного балансу викликане рекордним відтоком готівкової валюти з банків

Казна та Політика
1338
Дефіцит платіжного балансу виріс через рекордний відток готівкової валюти за межі банківської системи та безготівкової валюти за статтею "інший капітал", вважає керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
Він зазначив, що сальдо платіжного балансу у вересні зафіксовано негативним розміром 2,044 млрд дол., проти припливу 0,214 млрд дол. в серпні.
За його словами, від'ємне сальдо поточного рахунку платіжного балансу минулого місяця дещо збільшилася - з 957 млн ​​дол. до 1,022 млрд дол. Однак головною причиною цього погіршення, як зазначає експерт, стало не зростання дефіциту торгівлі товарами і послугами, а збільшення дефіциту за статтею "доходи та трансферти» через скорочення переказів в країну від нерезидентів і збільшення виплат по вкладеним інвестиціям.
"Від'ємне сальдо торгового балансу у вересні, навпаки, скоротилося з 916 млн дол. до 881 млн дол. Цьому сприяли більш високі темпи зростання експорту товарів порівняно з імпортом - 3,26% проти 1,2%. Збільшення імпорту товарів було більш помірне, і в основному генерувалося збільшенням імпорту енергоносіїв. Приплив кредитних ресурсів у реальний сектор економіки в минулому місяці склав 411 млн дол. проти 129 млн дол. в серпні, в банківському секторі - 417 млн ​​дол. проти відтоку 457 млн ​​дол. в серпні.
Однак позитивні тенденції по торговому балансу та припливу кредитного капіталу були повністю перекреслені діями населення, яке в минулому місяці купило рекордну суму валюти за останні три роки - 3,5934 млрд дол., а чисте сальдо купівлі готівкової валюти склало 2,0934 млрд дол. Обсяг банківських депозитів фізосіб в іноземній валюті у вересні зріс лише на 11 млн дол.., що свідчить про істотне збільшення валюти на руках у населення. Крім того, стан фінансового рахунку платіжного балансу погіршився через відток валюти з країни за статтею «інший капітал», куди входять торговельні кредити та депозити нерезидентів. Ймовірно, в умовах нестабільності світових фінансових ринків нерезиденти почали виводити депозити з України і вимагати повернень раніше виданих торгових кредитів", - зазначив Івченко.
На думку експерта, на істотне збільшення попиту на готівкову іноземну валюту в жовтні чекати не варто.
"Для компенсації відтоку валюти і підтримки стабільності гривні НБУ у вересні продав зі своїх ЗВР 2,5592 млрд дол. Однак істотного збільшення попиту на готівкову іноземну валюту в жовтні чекати не варто. Він буде стримуватися стабільним курсом гривні по відношенню до долара, а також адміністративними обмеженнями на проведення валютообмінних операцій - запровадження паспортизації угод. Відносно стабільний торговельний баланс і приплив валюти у вигляді кредитів у вересні також не дає підстав для подальшого погіршення стану платіжного балансу України та девальвації гривні до кінця поточного року", - прогнозує Микола Івченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас