Експерти: економіка Китаю просідає під кредитним навантаженням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: економіка Китаю просідає під кредитним навантаженням

Казна та Політика
796
Темпи зростання ВВП Китаю найближчими роками сповільняться через зростання майже в два рази залежності економіки від кредитів. Це призведе до зниження доходів інвесторів і, відповідно, їхнього інтересу до КНР, говориться в доповіді аналітиків дослідницької організації BlackRock Investment Institute, дані якої наводить Bloomberg.
У найближчі кілька років ВВП Китаю буде показувати зростання в діапазоні від 7% до 8%, підрахували експерти BlackRock. Для порівняння: протягом останніх десяти років китайська економіка збільшувалася в середньому на 10,5% в рік.
Ця ситуація подібна до зниження ефективності роботи двигуна автомобіля, в результаті чого машина проїжджає меншу відстань з однією заправкою, роблять аналогію аналітики. За їхніми даними, на один юань зростання ВВП Китаю зараз потрібно 0,3 юаня у вигляді кредитів. У 2002 році цей показник був на рівні 0,17 юаня.
Для роботи підприємств виробничої галузі КНР потрібно дедалі більше і більше кредитів, підкреслюють в BlackRock. На думку аналітиків цієї організації, зростання залежності китайської економіки від кредитів частково викликане характерною рисою інфраструктурних проектів, на які витрачаються величезні кошти в сучасному Китаї. Такі проекти часто виходять на самоокупність і починають приносити прибуток лише через кілька років після їх реалізації, вказують автори дослідження.
ВВП Китаю за дев'ять місяців 2011 року зріс на 9,4% в порівнянні з минулим роком до 32,069 трлн юанів (5,303 трлн доларів). За оцінками аналітиків швейцарського банку UBS, китайська економіка цього року виросте на 9%, в 2012-му темпи знизяться до 8,3%. На їхню думку, уповільнення темпів зростання може початися в IV кварталі 2011 року. Схожу оцінку зростання ВВП Китаю цього року дає Citigroup (9%).
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас