НБУ оприлюднив подробиці скасування копії паспортів при продажу валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оприлюднив подробиці скасування копії паспортів при продажу валюти

Валюта
8645
Національний банк України (НБУ) відкоректував правила і вніс постановою №364 зміни до чинної процедури здійснення валютообмінних операцій для фізичних осіб.
Як повідомили в НБУ, згідно зі змінами, продаж валюти банкам (фінустановам) на суму до 150 тис. грн буде здійснюватися при пред'явленні клієнтом (резидентом або нерезидентом), будь-якого документа, що посвідчує особу. У квитанції будуть заноситися тільки дані ідентифікації клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти.
Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу клієнта, в цьому випадку забороняється.
Купівля фізособами готівкової іноземної валюти у банків (одній особі в один операційний день) в сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 тис. грн, здійснюватиметься за пред'явленням документа клієнтом, що посвідчує особу і підтверджує його резидентність.
При цьому касир банку, перевіривши резидентність клієнта, зобов'язаний заповнити квитанцію про здійснення валютообмінних операцій та забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особистості. Ці копії засвідчуються відбитком штампа каси банку (фінустанови), пункту обміну валюти.
У Нацбанку нагадують. що дані про особу, отримані в процесі обслуговування клієнтів при здійсненні валютно-обмінних операцій, є банківською таємницею з відповідним режимом їх зберігання, передбачених главою 10 Закону України "Про банки і банківську діяльність".
Вимоги, встановлені для пред'явлення документів, що засвідчують особу, при проведенні валютообмінних операцій не поширюються на операції, що здійснюються через банківські автомати самообслуговування (банкомати).
Вищезазначені зміни є тимчасовим заходом спрощення правил порядку валютообмінних операцій, які будуть діяти з 28.10.2011 до 01.09.2012.
Нагадаємо, що з 23 вересня НБУ зобов'язав банки здійснювати документальну ідентифікацію фізосіб, які здійснюють валютообмінні операції на будь-яку суму. Ця постанова викликала вкрай негативну реакцію громадян.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас