Прибуток банкам тільки сниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуток банкам тільки сниться

Валюта
3130
Банківська система України продовжує грузнути в мінусах. Сукупний збиток українських банків за дев'ять місяців 2011 р. досяг 5,6 млрд. грн. При цьому за підсумками третього кварталу від’ємний фінрезультат склав 4,6 млрд. грн., а за перше півріччя - лише 1 млрд. грн.
Згідно з інформацією Національного банку, за результатами вересня поточного року банківська система країни отримала збиток у розмірі 1,09 млрд. грн. (за результатами аналогічного періоду 2010 р. - 1,1 млрд. грн.). Більш істотні збитки банки в поточному році мали лише в липні - 2,89 млрд. грн. (у серпні - 594,4 млн. грн., червні - 54,9 млн. грн., травні - 542,5 млн. грн., квітні - 253,8 млн. грн., березні - 416,6 млн. грн., січні - 5,2 млн. грн.). Останній "плюс" банки фіксували в лютому 2011 р. у розмірі 211 млн. грн.
Таким чином, вересень став сьомим місяцем поспіль, за підсумками якого українська банківська система зафіксувала збиток, внаслідок чого негативний фінансовий результат банківської системи за три квартали 2011 р. досяг 5,64 млрд. грн. (станом на 01.10.2010 р. обсяг збитків банків склав 10,0 млрд. грн.).
Основною причиною затяжного від’ємного фінрезультату банківської системи в поточному році є стаття формування резервів за простроченою заборгованістю. Далеко не всім позичальникам вдалося стабілізувати свою діяльність, у зв'язку з чим класифікація банківських активів продовжує погіршуватися, вимагаючи формування нових резервів за кредитними ризиками. "Та й політика регулятора щодо формування резервів, списання проблемних активів і докапіталізації банків стимулює активну роботу системи в цьому напрямку", - говорить голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат.
Якщо від’ємному результату першого півріччя, як пояснює старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк, посприяли шість банків - окрім рекапіталізованого "Родовід Банку" і "Володимирського", який перебуває в стадії ліквідації (разом показали збиток у розмірі 1,15 млрд грн.) також УкрСиббанк, банк "Форум", "Піреус МКБ" і Соцкомбанк, то в третьому кварталі картину істотно зіпсував Укргазбанк.
"Різко негативний результат липня був спровокований відрахуваннями в резерви рекапіталізованого державою Укргазбанку, який у третьому кварталі показав збиток в 3,6 млрд. грн.", - говорить експерт. При цьому проблеми з кредитами, під які фінустанова сформувала резерви в третьому кварталі (очевидно, що виникли до цього), і, відповідно, рішення про рекласифікацію цих кредитів напевно були суб'єктивними.
Нарощення резервів, за словами начальника управління макроекономічних досліджень UniCredit Bank Тантелі Ратувухері, пов'язане насамперед зі збільшенням частки короткострокових ресурсів на балансах банків. І в разі продовження обмежувальної монетарної політики Національного банку та збереження нестабільності в світовій економіці, на міжнародних ринках, така ситуація може тривати протягом найближчих шести місяців.
З іншого боку, декілька банків у третьому кварталі показали досить відчутне вивільнення резервів (наприклад, банк "Форум", "Дельта Банк"). "І прострочені кредити банківської системи знижуються вже четвертий місяць поспіль, що вказує на відновлення якості активів і збільшення ймовірності подальшого вивільнення сформованих резервів", - говорить Євген Гребенюк. І саме через цю тенденцію експерт вважає цілком можливим для банківської системи показати прибуток за підсумками четвертого кварталу 2011 р.
Втім, самі банкіри до таких прогнозів ставляться досить скептично. "Звичайно, якщо припустити, що банкам вдасться серйозно наростити кредитування населення і корпоративного сегмента, то поліпшення результативності всього сектора можна було б очікувати найближчим часом. Правда, наскільки такий сценарій можливий при зростанні на ринку процентних ставок за пасивами - для мене велике питання, - міркує голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.- Крім того, як у міжнародній, так і в нашій банківській практиці наприкінці року фінустанови зазвичай очищають свої баланси. Тому в поточному кварталі варто скоріше чекати лише зростання в сфері формування резервів".
Для виходу на позитивний фінансовий результат, як каже Андрій Оністрат, банкам треба нарощувати прибуток, і в першу чергу за рахунок відновлення кредитування. "На жаль, дефіцит ліквідності призвів до обмеження кредитування, і за підсумками четвертого кварталу приросту кредитного портфеля не буде", - упевнений експерт. За його словами, далеко не факт, що навіть в 2012 р. банківська система зможе отримати прибуток. Адже далеко не блискучий стан економіки і високий рівень неплатежів за кредитами є на сьогодні основними причинами збитків. А враховуючи поточні тенденції, тимчасове пожвавлення, як каже Тантелі Ратувухері, може спостерігатися у першому кварталі 2012 р., але в цілому ситуація стабілізується лише ближче до 2013 р.
Леся Виговська
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас