Баланс зробив сальто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баланс зробив сальто

Казна та Політика
1652
Нацбанк підніс чергову невтішну макроекономічну статистику у вигляді різкого погіршення сальдо платіжного балансу країни у вересні. Експерти вважають, що під тиском цього фактора девальвації гривні вже не уникнути, хоча центробанк, ймовірно, зможе згладити падіння за рахунок своїх золотовалютних резервів.
За даними НБУ, у вересні дефіцит платіжного балансу країни склав $2 млрд. Такий величезний мінус "з'їв" все нажите в перші вісім місяців, практично обнуливши сальдо балансу, яке, за підсумками дев'яти місяців, все-таки залишилося в маленькому плюсі на рівні $0,073 млрд. Картина, проте, виглядає особливо гнітюче на тлі результатів минулого року. Тоді, нагадаємо, позитивне сальдо платіжного балансу за аналогічний період часу склало $6,5 млрд.
У вересні, як свідчить статистика, "підкачав" фінансовий рахунок балансу (позики, інвестиції), який скотився до - $1 млрд. У попередні місяці 2011 р. він давав в середньому плюс по $0,8 млрд. Під тиском зростаючого імпорту товарів звично погано завершив місяць і поточний рахунок балансу (співвідношення експорту та імпорту товарів і послуг), який дав ще - $1 млрд.
Негативний вересневий тренд спровокований підвищеним попитом населення і приватних структур на валюту і скороченням можливостей залучення іноземних позик. "За рахунок відтоку короткострокового капіталу і збільшення обсягів купівлі готівкової валюти резидентами у вересні сформувався дефіцит по фінансовому рахунку, тоді як з початку року спостерігався чистий приплив капіталу", - говорить макроекономіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
До того ж, додає вона, через погіршення доступу до міжнародних боргових ринків у вересні українським позичальникам стало складніше рефінансувати свої зовнішні борги, що негайно позначилося на сальдо фінансового рахунку. "Основною причиною різкого погіршення платіжного балансу у вересні послужило зростання готівкової валюти поза банківською системою, що стало результатом збільшення попиту на долари з боку населення", - погоджується аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. До значимих негативних факторів, що вплинули на погіршення платіжного балансу, він також відносить обмеження експорту зернових.
Прогнозуючи подальший розвиток ситуації, експерти невтішні. "Лібералізація експорту зерна допоможе хоча б частково компенсувати подальше падіння експорту сталі. Але імпорт буде підтримуватися газовою складовою, - стверджує головний економіст Dragon Capital Олена Белан.- Якщо українська влада не досягне прогресу в газових переговорах з Росією, то підвищення імпортної ціни до $400/тис. куб. м поряд з необхідністю збільшувати закупівлі газу в період холодів може підвищити місячні газові платежі до 1,6 млрд. з 0,9 млрд."
Зважаючи на вказані вище фактори, за оцінками аналітика ІК Eavex Capital Дмитра Чуріна, від’ємне сальдо платіжного балансу країни, за підсумками року, може скласти $2,5 млрд. (приблизно 1,5% ВВП). І хоча критичним таке значення не буде, проте курс гривні на нього напевно відреагує. "На наш погляд, незначна девальвація до 8,2 UAH/USD до кінця року цілком можлива, але більшої девальвації можна буде уникнути в разі, якщо будуть обмежені хаотичні спекуляції на міжбанківському ринку", - говорить експерт. Також, продовжує він, важливо буде уникнути панічного переведення заощаджень населення з гривні в іноземну валюту.
На думку Ірини Піонтковської, завдання з підтримання поточного обмінного курсу як короткострокового заходу видається цілком здійсненним з урахуванням наявних у НБУ запасів золотовалютних резервів ($35 млрд.). Однак навряд чи НБУ буде намагатися захищати гривню довго, оскільки рівень резервів не можна буде опустити нижче $25-26 млрд. (це дозволяє оплатити тримісячний імпорт, що вважається певним мінімальним показником достатності резервів). "Беручи до уваги те, що владі бажано дотримуватися рекомендацій МВФ щодо здійснення більш гнучкої валютної політики, можна припустити, що можливість НБУ використати резерви для підтримки української валюти обмежена", - резюмує вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас