Нацбанк і АУБ виступають проти оплати податків з отриманих доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк і АУБ виступають проти оплати податків з отриманих доходів

Казна та Політика
1010
Національний банк України (НБУ) та Асоціація українських банків (АУБ) виступають за скасування роз'яснень Державної податкової служби (ДПС) щодо заборони на облік платниками податків непогашеного від'ємного значення об'єкта оподаткування попередніх років у деклараціях за другий квартал 2011 року.
Як повідомила прес-служба АУБ, президент асоціації Олександр Сугоняко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова та голови профільного парламентського комітету Віталія Хомутинника з вимогою скасувати роз'яснення, якими ДПС вимагає від підприємців сплачувати податок з практично не отриманого прибутку.
"ДПС у своїх листах-роз'ясненнях вважає неправомірним відображення в податкових деклараціях з податку на прибуток за другий квартал 2011 р. від'ємного значення об'єкта оподаткування, отриманого в попередні роки. Разом з тим, підкреслює президент АУБ, така позиція ДПС суперечить як нормам Податкового кодексу, так і суті податкової реформи, що проводиться урядом", - йдеться в повідомленні АУБ.
У ньому наголошується, що в Податковому кодексі (п. 150.1) чітко визначено, що розрахунок об'єкта оподаткування здійснюється з урахуванням збитків попереднього року, що є цілком правомірним і логічним.
"Враховуючи чинне законодавство, АУБ вважає правомірним включення платниками податків у податкову декларацію за 2 квартал 2011 року підсумків I кварталу, в якому вже були враховані в складі витрат від'ємні результати попередніх податкових періодів, а також від'ємне значення, отримане за результатами першого кварталу 2011 року", - йдеться в повідомленні АУБ.
У ньому також підкреслюється, що підтвердженням такої позиції АУБ є і Науково-практичний коментар до Податкового кодексу, розроблений Міністерством фінансів разом з Національним університетом ДПСУ.
Питання правомірності обліку платниками податку на прибуток непогашеного від'ємного значення об'єкта оподаткування попередніх років у деклараціях за другий квартал 2011 року, законодавчо врегульоване. А вимоги про необхідність керуватися при сплаті податків не нормами чинного законодавства, а листами ДПСУ, є неправомірними.
"Така позиція податкових органів неприпустима, оскільки вона не відповідає нормам Податкового кодексу, порушує конституційні права платників податків і погіршує їх фінансовий стан. Крім того, це збільшить навантаження і на судові органи, до яких платники податків змушені звертатися за захистом своїх прав", - цитується в прес-релізі О.Сугоняко.
Як повідомила прес-служба Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС), НБУ підтримав позицію УКБС проти згаданих роз'яснень ДПС.
"Нацбанк зазначив, що заборона на облік суми від'ємного значення об'єкта оподаткування, отриманого станом на 1 січня 2011р., приведе банки до штучного вилучення з валових витрат сум на формування страхових резервів і валових витрат на отримання відсоткових доходів за кредитними операціями за 2009 рік", - йдеться в прес-релізі УКБС.
Таким чином, після 1 квітня 2011 р. банки з метою оподаткування мали б визнавати "неіснуючі" доходи від розформування страхових резервів (витрати на формування яких вилучено з податкового обліку) і процентні доходи за кредитними операціями за 2009 рік без урахування витрат на залучення коштів у 2009 році (касовий метод).
"Це може призвести до спотворення результатів діяльності банківської системи внаслідок виникнення так званого штучного прибутку", - цитуються в повідомленні УКБС позиція НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас