Нацбанк Білорусії сподівається уникнути "різких стрибків" курсу нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусії сподівається уникнути "різких стрибків" курсу нацвалюти

Казна та Політика
300
До кінця 2011 року в Білорусії є можливість не допустити "різких стрибків" курсу національної валюти. Про це повідомила голова правління Нацбанку Білорусії Надія Єрмакова на зустрічі з президентом країни Олександром Лукашенком, передає прес-служба глави держави. Вона заявила, що є надія до кінця року "йти в плавному стані з курсом". Однак Єрмакова тут же сказала, що стрибки "однозначно будуть", тому що нерівномірно по днях формується попит і пропозиція.
20 жовтня Нацбанк встановив єдиний обмінний курс білоруського рубля до іноземних валют. Валютні торги переведені на єдину біржову торговельну сесію. Після цього рішення національна валюта девальвувалася за один день на 52%. Раніше Нацбанк проводив офіційну разову девальвацію в травні - на 56%.
Лукашенко зі свого боку заявив, що Нацбанк повинен підтримувати курс білоруського рубля на такому рівні, щоб він відповідав реальності і сприяв розвитку економіки. Єрмакова доповіла президенту про наявність всіх необхідних інструментів, випробуваних вже на додатковій біржовій сесії валютних торгів. За її словами, ситуація на валютному ринку Білорусії, в тому числі і готівковому, нормальна, пропозиція валюти перевищує попит. При цьому вона зазначила деяке зниження пропозиції валюти з боку населення.
"Вихід на єдину сесію було зроблено вчасно. Це період, коли почався новий податковий тиждень, і підприємства, щоб платити податки, принесли виручку для продажу на біржу. Курс їх влаштовує", - сказала глава Нацбанку.
Єрмакова повідомила Лукашенка про вихід Білорусії за останні п'ять місяців на стійке позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. За оперативною інформацією, за вересень воно склало 455 млн доларів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас