Українців покарають "радянським" рублем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців покарають "радянським" рублем

Валюта
9315
Азаров готовий "рубати" гривню заради мрії Москви про третій фінансовий Рим.
Платити рублями - нав'язлива ідея нинішнього уряду. Чи то радянське минуле, чи то "радянське" майбутнє змушує прем'єра Миколу Азарова і його підлеглих придумувати різні схеми використання "дерев'яного".
Так, ще навесні цього року Міністерство фінансів довго і всерйоз розглядало ідею випуску облігацій в рублях. Потім вирішили перевірити схему - "борги в рублях" - на будівництві метрополітену в Києві. Тут же почали замислюватися над використанням російської валюти в розрахунках підприємств двох країн. Підключився до "рублевого лікнепу" бізнесменів і Національний банк України.
Якийсь час здавалося, що українська влада "попустила" з ідеєю входження в рублеву зону. Але після зустрічі Миколи Азарова з Володимиром Путіним бажання розраховуватися "рубленою" гривнею спалахнуло з новою силою. Можливо, воно було підігріте і відмовою Брюсселя прийняти "президентський борт" Януковича.
"Я б хотів - чим швидше, тим краще (перейти на рублі - Ред.)", - заявив у Санкт-Петербурзі журналістам глава українського уряду Микола Азаров. І шанси для реалізації мрії Азарова на цей раз більш ніж вагомі - Путін згоден на такий варіант. І не тільки в торгівлі газом. "Є певні проблеми, чисто технічні. Необхідна низка процедур, щоб зробити обмін можливим, адже рубль - це теж валюта. Рішення існує, і ми знаємо, яке це рішення, але воно має влаштовувати і нас, і російську сторону", - філософствував Азаров.
Звичайно, відновлення рублевої зони - давня мета Москви. У Білокам'яній давно і вголос говорять про бажання зробити місцеві гроші головною розрахунковою "монетою" для країн-республік колишнього СРСР. Для досягнення цієї мети і були придумані різні проекти, у тому числі Митний Союз і ЄЕП.
"Для Росії це один з етапів з реалізації ідеї "Москви - як світового фінансового центру". Чим більше країн почнуть приймати рубль, як одну з провідних валют світу, тим більшими будуть доходи РФ. Вона просто замістить США, які сьогодні отримують емісійні доходи від використання долара у міжнародних розрахунках. Така ж політика і у Китаю", - розповів "Коментарям" Ерік Найман, фінансовий експерт, керуючий партнер Capital Times.
Експерти вказують на те, що для України більш вигідним був би варіант, коли російські підприємства розраховувалися з українськими партнерами гривнею. Це і зміцнювало б національну валюту, і приносило додатковий прибуток бізнесу (а отже, і доходи в бюджет). Правда, цей варіант зараз малоймовірний. В основному через погіршення балансу в торгівлі з Росією. Наші ж влада не втомлюється нахвалювати зростаючі цифри товарообороту, замовчуючи, що Україна все більше і більше купує, ніж продає.
"За підсумками серпня 2011 р. дефіцит зовнішньої торгівлі України з Росією склав понад $6 млрд. При цьому при переході на розрахунки в рублях з Росією долар США нікуди не зникає, він як був, так і залишається головною валютою для міжнародних розрахунків. Тільки буде збільшуватися їх ланцюжок, і будуть виникати додаткові валютні ризики. Якби на поточний момент Україна розраховувалася з Росією рублями, то при такому дефіциті зовнішньої торгівлі, країні довелося б брати кредит у доларах у зарубіжних інвесторів. Потім конвертувати долари на рублі, але через крос-курс гривні. В результаті, окрім валютних ризиків долар/гривня додалися ризики гривня/рубль. Крім того нещодавно Росія девальвувала свій рубль відносно долара на 9%, а Україна зі своєю національною валютою цього не зробила. А це означає, що якби Україна зараз би розраховувалася рублями, то вартість газу автоматично зросла б на 9%. У всіх варіантах для України розрахунки в рублях з Росією невигідні", - підрахував "Коментарям" українську "вигоду" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
Загалом, економісти впевнені, що в питанні "рублевих розрахунків" більше політики, ніж економіки. Правда, поки наші "політики", схоже, в цьому валютному питанні програють своїм російським колегам. Що позначиться не тільки на доходах держбюджету, а й на долі української валюти.
"Перехід на розрахунки в рублях буде означати, що Центральний банк Росії буде встановлювати курс продажу рубля в Україні. Наша країна повинна буде взяти долари або євро, які вона отримала від експорту, обміняти їх в Центральному банку Росії на рублі і цими рублями розрахуватися за газ і нафту. Наступний крок - українська гривня буде найближчим часом обміняна на рубль і Україна втратить власну валюту", - спрогнозував "Коментарям" Арсеній Яценюк, колишній керівник Національного банку України.
До речі, під час кризи 2008-2009 років у сусідній Білорусі звучали заклики розраховуватися російським рублем за газ "Газпрому". Мовляв, економії при цьому ніякої, але можна через політичний фактор "вибити" невелику знижку на газ. Зрештою, Мінськ не отримав ні знижки на паливо, ні власної сильної валюти - тільки в цьому році місцевий рубль обвалився втричі.
Юрій Школяренко, Макс Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас