Ситуація в Білорусі: Девальвація і інфляція підганяють одне одного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація в Білорусі: Девальвація і інфляція підганяють одне одного

Валюта
1697
Девальвація офіційного курсу національної валюти в 2011 році в Білорусі майже досягла 200 відсотків. Однак, на думку незалежних економістів, незважаючи на заяви влади, ці рекордні цифри - далеко не межа.
Білорусь стає світовим лідером за масштабами одномоментної девальвації національної валюти. При цьому осіннє падіння курсу рубля відносно долара виявилося трохи меншим від весняного. 20 жовтня рубль впав на 52 відсотки, а в травні - 56 відсотків - Мінськ перевищив світовий рекорд Ефіопії. Всього ж з початку року девальвація білоруського рубля склала 189 відсотків. Але, як попереджають незалежні експерти, на цьому знецінення грошей в країні не зупиниться.
Об'єднання курсів
20 жовтня на Білоруській валютно-фондовій біржі пройшла об'єднана торговельна сесія, на якій після тривалої перерви був встановлений єдиний курс національної валюти. До цього в країні існували офіційний курс рубля, за яким йшли торги на основній сесії біржі, і ринковий, який визначається під час торгів на додатковій сесії. Після об'єднання сесій вартість білоруського рубля виявилася набагато ближчою до ринкового курсу. Офіційно національна грошова одиниця девальвувалася відразу на 52 відсотки.
Тепер за один долар дають 8680 рублів, а за один євро - 11900. Таким чином, не збулася чергова обіцянка білоруського президента Олександра Лукашенка, який 18 жовтня пропонував населенню країни переводити свої заощадження в рублі. "Майте на увазі, що курс долара такий високий не буде. Зараз зведемо обидві сесії в одну, і долар впаде", - передрікав Лукашенко. Проте 20 вересня курс долара на біржі в порівнянні з торгами на додатковій сесії 19 жовтня знизився всього на 1,25 відсотка. Обвалу не сталося.
Короткочасний перепочинок
Колишній прем'єр-міністр Білорусі Михайло Чигир вважає, що найближчим часом курс долара може стабілізуватися на рівні 9000 рублів. Хоча надалі не виключене його поступальне зростання.
Екс-голова Нацбанку Білорусі Станіслав Богданкевич допускає можливість певної валютної стабілізації і навіть незначного зміцнення рубля в найближчі дні. Однак, за його словами, становище на валютному ринку зараз повністю залежить від ситуації на ринку споживчому. "Якщо уряду вдасться приборкати інфляцію, то падіння рубля припиниться. Якщо ж ціни в Білорусі продовжать зростати, курс долара приречений на підвищення", - попереджає Богданкевич.
Ціни зростатимуть
Тим часом в білоруському уряді не приховують того, що зростання цін продовжиться. Як заявив 21 жовтня на прес-конференції віце-прем'єр Анатолій Тозік, до 20 жовтня лікарські препарати в Білорусі закуповувалися за офіційним курсом, а тепер будуть купуватися за новим єдиним курсом. Природно, ціни на ліки підскочать.
Як відзначає директор мінської комерційної фірми Наталія, це станеться не тільки з ліками. Вже заявлено про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та вартості проїзду в громадському транспорті. З дня на день очікується черговий стрибок цін на бензин. "У таких умовах сподіватися на те, що ціни на щось впадуть або хоча б стабілізуються, особливо не доводиться. Тому бізнесмени закладають майбутнє зростання курсу долара в ціну товарів, що закуповуються", - пояснює Наталія.
У результаті виходить замкнуте коло - девальвація підстьобує ціни, а зростання цін сприяє девальвації. У той же час, за словами Станіслава Богданкевича, купівельна спроможність населення знижується, оскільки грошей у людей стає все менше. І зараз керівництву країни потрібно вживати заходів щодо стабілізації цін на внутрішньому ринку. В іншому випадку девальвацію білоруського рубля не зупинити.
Андрій Тімаров
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас