Скільки коштує нова кібервалюта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує нова кібервалюта

Валюта
2808
Цінність грошей заснована на довірі. Фінансова криза підірвала довіру до провідних світових валют, долара та євро. На цьому тлі популярність завойовує валюта, яка не залежить від центробанків і друкарських верстатів.
Біткойни (Bitcoins) - один з тих винаходів, що можна було б знайти у письменника-фантаста минулого століття: електронна валюта, обходиться без паперу і друкарського верстата і непідконтрольна спецслужбам і урядам. Біткойни, як серйозно вважають деякі, є найнебезпечнішим створенням епохи інтернету, здатним дестабілізувати економіки по всьому світу і створювати величезні віртуальні ринки для контрабандистів.
Можливо, колись так і буде, але зараз біткойни являють собою лише один із способів розрахунку за товари та послуги, яким користуються близько 100 тисяч осіб. Обороти нової грошової системи оцінюються в суму до 100 мільйонів доларів. Загалом, непогано для валюти, в основі якої не еквівалент долара або євро, а... числовий код.
Малопомітний початок, можливо, нової ери в історії віртуальних грошей поклав 3 січня 2009 р. розробник, який назвався Сатосі Накамото. Він реалізував давню ідею валюти, що не існує ніде, крім Інтернет-простору, але здатна оплатити ваш рахунок у ресторані.
Що собою являють біткойни
Біткойн не забезпечений ні золотом, ні сріблом, за нього не ручався жоден уряд. Чому ж у такому разі 18 жовтня 2011 р. ви змогли б за один біткойн отримати два євро, хоча він є всього лише набором цифр? "Чому якийсь інструмент має вартість? - пояснює Гевін Андресен, один з творців програми-клієнта для генерації кодів для біткойнів. - Він чогось вартує, тому що він корисний". Інша особливість системи нової валюти - в тому, що всі транзакції з її участю пірингові (P2P), тобто здійснюються безпосередньо між інтернет-користувачами, обходячи стороною як справжні, так і платіжні системи типу Paypal, Webmoney, Яндекс.Деньги і т.д.
Фактично кожен біткойн - це електронний сертифікат, що складається з послідовностей кодів, які генерує спеціально створена програма. При цьому якусь певну суму користувач Bitcoin-програми може згенерувати сам.
Біткойн - поки тільки для фахівців і веб-анархістів
Біткойни виконують найважливіші функції звичних паперових грошей та їх еквівалентів, резюмував в інтерв'ю Deutsche Welle професор з університету Регенсбурга Герхард Реслер, який займається вивченням валютних ринків.
Але біткойни поки тільки теоретично є повноцінною валютою, каже засновник сторінки WeUseCoins.com Штефан Томас (Stefan Thomas). Так, вона легко доступна - її можна купити на інтернет-біржі, прийняти як оплату за товари або послуги, нарешті, самому взяти участь у генерації кодів валюти. Але біткойни поки не годяться для масового використання. "Занадто складна система, плюс проблеми з безпекою", - каже Томас. Скажімо, у вас "полетів" комп'ютер - разом з ним ви втратите і ваші віртуальні заощадження. Сам Штефан Томас бачить поки одну основну перевагу кібервалюти: надзвичайно низький відсоток комісії за грошові перекази - лише чверть євроцента за переказ.
Біткойн - це серйозно?
Але не меркантильними інтересами керувався засновник валюти, який ховається під ім'ям Накамото. У нього були скоріше політичні амбіції. У короткому есе з нагоди введення в обіг біткойнів він піддав критиці традиційні валютні системи, схильні до інфляції. Саме тому "грошова маса" біткойнів математично обмежена 21 мільйонами одиниць. Це несе в собі загрозу дефляції і прагненням користувачів тримати, а не витрачати свої заощадження. Люди не звикли і не вміють поводитися з падаючими цінами, вважає і професор Герхард Реслер. Сам Накамото стверджує, що все передбачив. Його біткойни, на відміну від центів і копійок, можна ділити на мікро-"монети" аж до восьмого знака після коми.
Нову валюту вже сприймають всерйоз. Про це свідчить не лише той факт, що її приймають до оплати різні інтернет-фірми або у вигляді пожертвувань організація Wikileaks, але і те, що з різкою критикою на адресу біткойнів виступило, наприклад, Федеральне об'єднання інтернет-індустрії (Bundesverband der digitalen Wirtschaft). Воно вимагало їх заборони. Дана валюта, на думку організації, не контролюється державою і надає можливість ухилення від сплати податків. Новою валютною системою зацікавилося і ЦРУ, співробітники якого допитували Гевіна Андресена.
Матіас фон Хайн, Михайло Бушуєв
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас