Багатії передусім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багатії передусім

Казна та Політика
1229
Бізнес UBS не може бути заснований на двох напрямках, які в останні роки розвивалися однаково інтенсивно, - інвестбанкінгу і управлінні коштами багатих клієнтів, вважає виконуючий обов'язки гендиректора банку Серджіо Ермотті. 17 листопада на зустрічі з інвесторами він повинен оголосити про скорочення інвестбанківського бізнесу, повідомили WSJ люди, знайомі з його планами.
Про продаж або виділення інвестбанківського бізнесу в окрему компанію мова не йде, але стратегію банку, що витратив мільярди доларів на поглинання заради розвитку інвестбанківського бізнесу, порівнянного з найбільшими інвестбанками Уолл-стріт, чекають радикальні зміни. Головним чином вони торкнуться відділу фіксованої дохідності. У червні в інвестбанківському бізнесі UBS було зайнято 17 776 осіб. З них кілька тисяч трейдерів і банкірів трудяться в США - у Нью-Йорку і Стемфорді (штат Коннектикут), де розташована трейдингова платформа UBS, одна з найбільших у світі. Цього літа UBS оголосив про плани скоротити 3500 робочих місць, половина з яких припадає на інвестбанківський підрозділ.
Результатом скорочення інвестбанківського бізнесу має стати зменшення капіталу в ньому. Зараз на інвестбанківський бізнес припадає дві третини активів банку, загальний обсяг яких становить 1,3 трлн франків ($1,4 трлн). На зустрічі з інвесторами Ермотті розповість, що ця частка значно знизиться і більше ресурсів буде віддано підрозділу з управління коштами багатих клієнтів - в першу чергу в Європі, Азії та США.
Скорочення торкнуться не всього інвестбанківського бізнесу UBS. Частина його як і раніше буде допомагати підрозділу з управління коштами багатих клієнтів, продаючи їм фінансові продукти. Він також буде працювати з компаніями та управляючими фондів на ринку акцій, валюти, ринках капіталу і консультувати в питаннях злиттів і поглинань.
Втрати в основному очікують бізнес фіксованої дохідності інвестбанку UBS. До кризи цей бізнес приносив UBS непоганий дохід, але в 2007-2008 рр. багато в чому саме через неї банку довелося списати приблизно $50 млрд.
"UBS - це глобальний інтегрований інвестбанк, ядром якого є private wealth management, - говорить головний керуючий директор UBS по Росії і СНД Ніколас Йордан. - Це глобальна модель та структура бізнесу UBS, в Росії ми працюємо за такою ж моделлю. UBS був у першій трійці інвестбанків на російському ринку до кризи, і криза серйозно зачепила позиції UBS в Європі, це не секрет. Але ми дуже успішно вийшли з цієї кризи, і тепер у нас один з найвищих показників капіталізації у світі серед банків. Ми знову вирішили сфокусуватися на російському ринку, найняли велику кількість нових банкірів і відкрили низку нових бізнесів. З наміром повернутися в трійку лідерів ринку інвестбанківських послуг в Росії. У досить недалекому майбутньому ми зможемо це зробити. Навіть незважаючи на кризу".
Наміри Ермотті можуть обернутися для інвестбанківського підрозділу UBS додатковим скороченням 1700 робочих місць, вважають аналітики JPMorgan Chase. За їхньою оцінкою, банк міг би скоротити активи бізнесу фіксованої дохідності, зважені з урахуванням ризику, на 70 млрд франків ($77,4 млрд), вивільнивши 7 млрд франків капіталу.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас