Експерти: Наступного року можемо залишитися без картоплі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Наступного року можемо залишитися без картоплі

Аграрний ринок
5061
Вітчизняні фермери зібрали понад 23 мільйони тонн картоплі. Свідчить статистика. На такий гарний урожай навіть урядовці не розраховували. Казали, матимемо дещо менше. Проте, цьогорічні обсяги – рекордні. Стільки картоплі українці не вирощували впродовж 20 років. Проте, виробники не радіють. Бо ціни на бульбу дуже низькі.
Спустишся у льох – очі розбігаються. Картоплею він заповнений ущерть. Селяни кажуть: на такий урожай не розраховували. Бо площі під культуру суттєво не збільшували. Погода цьогореч була сприятлива - от і вродила бульба гарно. Фермери збирали у середньому до 166 центнерів із гектара.
"Ну цей рік…ооо…цей рік гарний врожай. А тому що Бог дав дощі. Якби не було б дощу, так і врожаю б не було", - пояснює городниця Олена.
Улітку – плакало небо, зараз – виробники. Торік кілограм картоплі фермери продавали, щонайменше, по 4,5 гривні. Тож мріяли про неабиякі прибутки. Ось тільки зараз через величезну пропозицію на ринку, реалізувати вирощене доводиться задешево. Із початку збору вартість знизилась утричі.
"Якщо собівартість виробництва картоплі гривня або 1,20 а продають її по 60 копійок, то виникає питання хто її буде садити в наступному році. Тому мені здається, що маючи ту ситуацію, яка є на ринку зараз, ми повинні сприймати без надмірного оптимізму. Ну тому що, якщо дивитись отак, як воно зараз відбувається, то ці качелі у наступному році вони розвернуться в інший бік", - попереджає аналітик аграрних ринків Володимир Лапа.
Наразі ціни на картоплю в Україні різняться. Приміром, у Львові, де працює оптовий ринок, мінімальна вартість бульби - гривня. У столиці за кілограм просять, принаймні, 1,40. Це теж на гуртовому базарі.
"В той же час ціни на інших ринках відрізняються. Ми ведемо розмову про те, що сама розбудова оптових ринків із умовами та можливостями для збереження великих обсягів продукції, відповідно від 10-20 тисяч тонн, дасть можливість мати нам постійний вплив на стан ринку", - пояснює представник Мінагропроду України Сергій Кваша.
До речі, зараз зберігати можемо лише мільйон тонн бульби. Картоплесховищ державі бракує. Споживають українці майже 6 мільйонів тонн. Ще бульбою тварин годуємо. Та навіть, якщо порахувати із тою, що треба відкласти на насіння, вирощені 23 мільйони – це дуже багато. Могли б експортувати. Приміром, до Росії. Щоправда, в сусідів цієї культури теж повні комори. Як мінімум, мільйон тонн планують відправити за кордон. У ЄС української картоплі теж не чекають. Мовляв, не відповідає європейським стандартам. Розповідає телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас