ФРС розглядає можливість запуску нової програми викупу іпотечних облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС розглядає можливість запуску нової програми викупу іпотечних облігацій

Казна та Політика
347
Члени керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) дедалі частіше згадують можливість запуску нової програми викупу іпотечних облігацій для стимулювання економічного підйому в країні, пише газета The Wall Street Journal.
Мета цієї програми - направити зусилля Центробанку на ті сфери економіки, які найбільш значно стримують підйом - ринки житла і іпотечних облігацій, за рахунок зниження ставок за іпотечними кредитами.
Зниження ставок за іпотекою може стати для американців стимулом до збільшення покупок житла та рефінансування іпотечних кредитів, а також дозволить їм вивільнити кошти, які можна буде витрачати на інші товари та послуги.
Ставки за іпотечними кредитами вже дуже низькі, однак деякі з представників ФРС вважають, що їхній рівень повинен бути ще меншим.
Проблеми ринку житла активно обговорюються ФРС, крім того, і уряд США шукає шляхів пожвавлення цього ринку і стимулювання рефінансування іпотечних кредитів.
Поки не можна говорити про те, чи схвалить ФРС рішення про запуск нової програми викупу іпотечних бондів. Вона навряд чи отримає підтримку керівництва Центробанку в тому випадку, якщо інфляція не знизиться, або у випадку несподіваного прискорення темпів зростання американської економіки.
Наступне засідання ФРС відбудеться 1-2 листопада, і з його наближенням дедалі більше представників Центробанку говорять про можливість запуску нової програми викупу іпотечних бондів.
"Я впевнений, що ми повинні рухатися до варіанту відновлення великомасштабного викупу іпотечних облігацій", - заявив член ради керівників ФРС Деніел Тарулло.
За словами Тарулло, є необхідність в додаткових заходах ФРС, щоб підтримати збільшення споживчих витрат та інвестицій, тоді коли ризик інфляції є обмеженим. Ринок житла - це те, на що ФРС необхідно направити свою увагу безпосередньо, вважає Тарулло.
"Ринок житла залишається каменем на шиї економіки США, з урахуванням величезної кількості проблемних іпотечних кредитів, значних запасів виставлених на продаж будинків, конфіскованих у власників, а також слабких продажів житла", - зазначив він.
Президент Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Ерік Розенгрен також висловився на користь запуску нового раунду викупу іпотечних бондів. В інтерв'ю WSJ він заявив, що ФРС слід розглянути можливість додаткового викупу облігацій, у тому числі іпотечних, щоб підтримати економіку в разі її подальшого ослаблення або несподіваних шоків.
Глава ФРБ Сент-Луїса Джеймс Баллард заявив, що останні статдані з економіки США були позитивними, однак, незважаючи на зростання економічної активності останнім часом, можливість запуску третього раунду кількісного стимулювання повинна розглядатися в разі погіршення ситуації.
Будь-який крок американського ЦБ в бік нової програми викупу іпотечних паперів може зіткнутися з серйозною опозицією в керівництві ФРС.
Три представника Центробанку США - президент ФРБ Далласа Річард Фішер, голова ФРБ Міннеаполіса Нараяна Кочерлакота і глава ФРБ Філадельфії Чарльз Плоссер виступали проти рішень ФРС зі стимулювання економіки, схвалених на двох останніх засіданнях, побоюючись, зокрема, що оголошені заходи призведуть до істотного зростання інфляції.
У період з 2009 року по березень 2010 року ФРС викупила іпотечні облігації на $1,25 трлн. На останньому засіданні американський ЦБ оголосив, що збереже обсяг іпотечних паперів на своєму балансі незмінним і буде реінвестувати надходження від іпотечних паперів у нові аналогічні облігації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас