Верховна Рада скасувала ПДВ на експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада скасувала ПДВ на експорт зерна

Аграрний ринок
856
Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 20 жовтня, під час ранкового засідання ввела нульову ставку податку на додану вартість на операції з експорту зернових культур сільгосппідприємствами-виробниками і підприємствами, які придбали дану продукцію безпосередньо у виробників.
Сьогодні ВР прийняла в цілому законопроект №8521 від 16 травня 2011 р. Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва) та поправкою №236, внесеною депутатами від фракції Народної партії Катериною Ващук, Сергієм Терещуком і Юрієм Литвином ввела нульову ставку податку на додану вартість на операції з експорту зернових культур (виключаючи рис і гречку), соняшнику та ріпаку сільгосппідприємствами-виробниками і підприємствами, які придбали дану продукцію безпосередньо у виробників.
Закон набирає чинності з 1 січня 2012 р.
Нагадаємо, наприкінці липня міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк озвучив прогноз експорту зернових на рівні 20 млн т.
В даний час намітилася тенденція скорочення обсягів експорту зерна з України. У липні, першому місяці 2011-2012 маркетингового року, за даними Української аграрної конфедерації, експорт зерна з України зменшився в 3,9 рази в порівнянні з червнем 2011 р. - до 380 тис. т. У тому числі експортовано 160 тис. т пшениці, 40 тис. т кукурудзи і близько 170 тис. т ячменю.
На думку експертів УАК, такий безпрецедентно низький рівень експорту зерна є "відображенням деструктивної дії експортних мит, а також невідшкодування ПДВ при експорті, що стерилізує ту прибутковість для наших товаровиробників, яку сьогодні може дати світовий ринок, на тлі значно більшої конкурентоспроможності російського зерна". За даними УАК, за липень 2011 р. російський експорт зерна становить 2,3 млн т зерна.
Відзначимо, вчора, 19 жовтня, Президент України Віктор Янукович підписав закон №3906-VI "Про внесення змін до закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур", повідомляє прес-служба глави держави.
Згідно з прийнятою редакцією законопроекту скасовуються експортні мита на пшеницю і кукурудзу. Ввізні мита на ячмінь залишаються незмінними - 14%, але не менше 23 євро 1 за т. і діють до 1 липня 2012 р.
Нагадаємо, що з 1 липня Україна скасувала квоти на експорт зернових, які були введені в восени 2010 р. через неврожай. Замість квот було введено 9-14% мито на експорт зерна до 2012 р.
У 2010 р. Україна зібрала 39,3 млн т зернових і зернобобових, що на 14,6% менше, ніж роком раніше, коли врожай становив 46 млн т.
Торік Україна експортувала 7 млн т зернових. Незважаючи на вимушене (через торішню посуху) квотування експорту зерна, в 2010 р. Україна посідала 3-є місце (16,7% світового ринку) за обсягами експорту ячменю, 4-е місце (6%) - кукурудзи і 6-е (5,4%) - за обсягами експорту пшениці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас