Хомутинник розповів про спрощену систему оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хомутинник розповів про спрощену систему оподаткування

Казна та Політика
3052
Голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник прокоментував ухвалений Верховною Радою законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та до деяких інших законодавчих актів щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва. Про це повідомили в прес-службі політика.
"Нам вдалося підготувати збалансований документ, в якому врахована позиція уряду, народних депутатів, представників малого і середнього бізнесу", - зазначив В.Хомутинник.
У документі пропонується 4 групи платників податків, які можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.
До першої групи належать фізичні особи, які не мають найманих працівників, здійснюють торгівлю на ринках, надають побутові послуги з річним доходом - 150 тис. грн. Для них встановлюється ставка податку - від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної зарплати (10-100 грн), конкретний розмір встановлює сільська, селищна або міська рада.
Друга група - фізичні особи, які здійснюють виробництво товарів, продаж товарів, надають послуги платникам єдиного податку або населенню, здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, мають до 10 найманих працівників і річний дохід 1 млн грн.
Ставка податку - від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної зарплати (20 - 200 грн), конкретний розмір встановлює сільська, селищна або міська рада.
Таку ставку може добровільно обрати перша група або якщо вона перевищила дохід (150 тис. грн).
До третьої групи належать фізичні особи, які протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, відповідають сукупності таких критеріїв: кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб, обсяг доходу не перевищує 3 млн грн, ставка, - 5 або 3% від доходу. Такі ставки можуть добровільно обрати перша і друга групи або якщо перевищили доходи (150 тис. грн або 1 млн грн).
При обранні ставки 5% платник єдиного податку не реєструється платником ПДВ. За винятком, якщо фізична особа надає послуги платнику ПДВ, то при досягненні ним за останні 12 місяців обороту 300 тис. грн, така особа, реєструється платником ПДВ і переходить на ставку 3%.
Четверта група - юридичні особи, у яких працюють не більше 50 осіб, а обсяг доходу - 5 млн грн. Ставка - 5 або 3% від доходу.
При обранні ставки 5% платник єдиного податку не реєструється платником ПДВ.
Ставка 3% обирається за умови реєстрації платником ПДВ і якщо за останні 12 місяців досягнуто обороту 300 тис. грн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас