EBA знизило оцінку дефіциту ліквідності банків ЄС до 80 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

EBA знизило оцінку дефіциту ліквідності банків ЄС до 80 млрд євро

Валюта
231
Європейське управління з банківського нагляду (EBA) різко знизило оцінку дефіциту ліквідності банків ЄС з запропонованих МВФ 200 млрд євро до 80 млрд євро, пише газета The Financial Times. На думку провідних банкірів континенту, саме стільки необхідно виділити в найближчі шість-дев'ять місяців на рекапіталізацію банків для посилення фінансової системи Європи в цілому.
40-50 млрд євро запропоновано дати банкам Італії, Франції та Іспанії, а решту розподілити по невеликих кредитних організаціях на периферії єврозони. Єврогрупа розгляне нову пропозицію в кінці тижня.
Коментуючи плани EBA, аналітики відзначають, що скорочення суми викликано подорожчанням казначейських зобов'язань Великобританії та Німеччини, яке в пан'європейському масштабі частково компенсує збитки банків Південної Європи. Наприклад, британські десятирічні облігації торгуються на 11% дорожче номінальної вартості, у той час як грецькі на 60% дешевші, італійські - на 8% дешевші.
Однією з перших увагу на необхідність зіставляти ціни на папери різних регіонів звернула міністр економіки Іспанії Елена Сальгадо, яка звинуватила МВФ у наданні необ'єктивної оцінки.
У вересні оцінка дефіциту експертами МВФ коливалася від 200 до 300 млрд євро. Аналітики фонду доводили, що криза в Греції "відібрала" у фінорганізацій 60 млрд євро, проблеми Ірландії та Португалії коштували банкам 20 млрд, Бельгії, Італії та Іспанії - 120 млрд. Решта 100 млрд євро пов'язані з додатковими витратами фінорганізацій з цих країн, вважали в МВФ. Єврогрупа погодилася з доводами голови МВФ Крістін Лагард про необхідність рекапіталізації, але з визначенням обсягу суми вирішила почекати. Джерела агентства Reuters стверджували, що досягнутий міністрами фінансів країн-членів ЄС консенсус не передбачає значних вливань. Пріоритет в заповненні недостачі банків віддається приватним інвесторам.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас