Східний вектор Азарова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східний вектор Азарова

Казна та Політика
959
Візит прем'єр-міністра Миколи Азарова в Санкт-Петербург завершився підписанням договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД).
Новий договір обіцяє Україні можливість безмитної торгівлі товарами на традиційних ринках у пострадянських державах. Тут, як стверджують київські чиновники, додана вартість продукції вітчизняних підприємств істотно вища, ніж на ринках країн Євросоюзу. Але в грі з Росією для України завжди є винятки з правил. У договорі збереглися вилучення щодо експорту українських цукру, спирту, а також потрібних Україні російських енергоносіїв. Примітно, що підписання договору про ЗВТ з СНД відбулося того ж дня, коли стало відомо про перенесення візиту Віктора Януковича до Брюсселя на невизначений термін.
Очікувалося, що 20 жовтня президент України погоджує залишилися спірні питання щодо Угоди про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом. Але після вироку екс-прем'єру Юлії Тимошенко ЄС і США різко розкритикували Київ і вустами багатьох політиків поставили під сумнів європейську перспективу України.
Тепер пан Янукович вирушає на Кубу без зупинки в Брюсселі. Такий поворот на руку Кремлю, який не раз висловлював надію на приєднання України до Митного союзу (МС) Російської Федерації, Казахстану та Білорусі. Раніше Москва погрожувала посилити митні обмеження для українських товарів, якщо Київ створить ЗВТ з ЄС. У червні Комісія МС затвердила список товарів, яких торкнуться спеціальні захисні заходи, що діють в Білорусі, Росії та Казахстані. Втім, головний козир Кремля в "притягнення" України в МС - природний газ сибірських родовищ. Київ неодноразово ініціював перегляд формули визначення ціни газу для України, яка була зафіксована в контракті "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" в 2009 р.
Якщо раніше офіційний Київ відкидав можливість приєднання до МС, то тепер колишньої категоричності в заявах українських чиновників немає. "Ми це обговорювали і обговорюємо. Останнє обговорення закінчилося тим, що ми вирішили подивитися, як він буде працювати і якими будуть відносини в ньому", - заявив президент Віктор Янукович під час зустрічі з російським колегою Дмитром Медведєвим у вівторок у Донецьку. Прем'єр-міністр Микола Азаров за підсумками зустрічі з Володимиром Путіним дав доручення Мінекономіки проаналізувати можливість приєднання до технічних регламентів, що діють в рамках МС. "Ми вважаємо, що це, принаймні, спростить торгівлю між нашими країнами", - сказав глава українського уряду. А російський прем'єр пообіцяв усунути вилучення у двосторонній торгівлі з Україною в рамках ЗВТ з СНД.
"Через мстивість влади у нас створилася можливість перегляду зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних позицій. Об'єктивні інтереси штовхають Україну в бік Європи, а суб'єктивні пріоритети влади штовхають країну у зворотному напрямку. Це не дуже хороша тенденція і перспектива", - сказав політолог Олександр Палій. Він вважає, що українське керівництво має вести себе більш відповідально. "Хоча ЗВТ з країнами СНД це позитивний крок у контексті пошуків ринків збуту, однак вона не відповідає потребам сучасної структури української економіки. Крім того, СНД - досить бідний ринок, потенціал ринку ЄС на порядок більший", - зазначив експерт. Він нагадав, що один з українських міністрів допустив вступ України до МС, якщо Росія "здійснить деякі кроки вартістю в $11 млрд". "Зараз на порятунок Греції і супутні проблеми з боку ЄС необхідно біля EUR1 трлн. Фактично Україну намагаються купити дуже дешево, за договірною ціною. МС - це обмеження можливостей України", - додав експерт.
За словами першого заступника голови комітету Ради з закордонних справах Тараса Чорновола, українська влада намагається зіграти роль якогось "хитрого хохла", який вважає, що всидить на двох стільцях, які часто сильно розсуваються. "Вона вірить, що шантажем зможе домогтися кращих умов у відносинах з ЄС і з Росією. Це дуже ризикована справа, все може закінчитися плачевно. ЄС на шантаж може махнути рукою. Ситуація в Україні різко змінила ставлення європейської громадської думки до нашої країни. Нас порівнюють з Білоруссю Лукашенка. Хоча Європа і зацікавлена ​​в тому, щоб Україна не потрапила під контроль Росії, цей фактор зіграє основну роль", - сказав парламентарій.
Пан Чорновіл також підкреслив, що гра з Росією теж небезпечна для Києва. "Врешті-решт вони знайдуть спосіб, щоб повести себе так, як з Лукашенком, спровокувавши внутрішню кризу в країні, сприятимуть проблемам в енергетичній сфері, коли ми будемо змушені здавати національні інтереси", - додав він. "Намагаючись знизити ціну на газ, що важливо для виборчого процесу, Янукович готовий йти на поступки по газотранспортній системі - консорціум за участю третьої сторони. Але ви розумієте, що якщо буде нульовий прибуток за прокачування газу, то третьою стороною може бути тільки одна з європейських компаній, яка афілійована з "Газпромом". По суті, у нас буде два голоси "Газпрому" проти одного "Нафтогазу", - додав пан Чорновіл.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас