Глава Банку Англії: Час для усунення дисбалансів у світовій економіці закінчується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Банку Англії: Час для усунення дисбалансів у світовій економіці закінчується

Казна та Політика
530
Ситуація у світовій економіці погіршується, а часу для усунення факторів, що лежать в основі нинішніх її проблем, залишається дедалі менше, вважає глава Банку Англії Мервін Кінг.
"У 2008-2009 рр. було легко скоординувати міжнародні дії G20, - заявив Кінг, слова якого наводить агентство Bloomberg. - Перед обличчям спаду світової торгівлі, гіршого, ніж той, що був в 1930-х, нікого не було потрібно переконувати в необхідності стимулювання. Але виявилося набагато складніше виробити консенсус щодо того, що робити з проблемами, що лежать біля витоків кризи".
Кінг зазначив, що британський ЦБ обмежений у своїх можливостях як-небудь вплинути на мляве відновлення економіки країни, для пожвавлення якого необхідне поліпшення міжнародного макроекономічного фону, що в свою чергу буде залежати від того, наскільки швидко і успішно політики домовляться про усунення основних проблем світової економіки, зокрема, дисбалансів рахунків поточних операцій.
Говорячи про майбутні саміти ЄС 23 жовтня і G20 3 листопада, Кінг закликав світових лідерів дати "рішучу відповідь" викликам нинішньої економічної кризи.
"Якщо не збалансувати світову економіку, боротьба між боржниками і кредиторами нашкодить всім, - вважає глава британського ЦБ. - Ми діяли спільно в 2009 році, можемо діяти і тепер".
На думку Кінга, деякі країни Європи та Азії значною мірою сприяли посиленню проблем світової економіки в останні два десятиліття, намагаючись встановити фіксований обмінний курс валют, "не гарантувавши існування інших механізмів зміни балансів в конкурентоспроможності".
"Країни з позитивними балансами, а до цієї групи належать три з чотирьох найбільших економік світу, несуть спільну відповідальність за дилему, що стоїть перед нами зараз, - відзначив Кінг. - Внутрішнє споживання повинне бути простимульоване в країнах з профіцитом балансів і знижене в країнах дефіцитом".
Кінг вважає, що світовим ЦБ потрібно прагнути того, щоб повернути ставки на звичайні рівні, а урядам - ​​до того, щоб скоротити дефіцити бюджетів. Він зазначив при цьому, що боргова криза в Європі і загальне уповільнення темпів зростання ділової активності у світі сповільнять цей процес.
На думку глави Банку Англії, хоча скоординовані і рішучі дії після початку активної фази кризи "допомогли виграти час", урядам Європи потрібно вирішити свої боргові проблеми, а банкам регіону - привернути додатковий капітал.
"На нас чекає довгий шлях, перш ніж світова економіка повернеться в стан стійкої рівноваги", - заявив Кінг.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас