Бернанке: ФРС має намір зробити свої заяви більш прозорими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС має намір зробити свої заяви більш прозорими

Казна та Політика
304
Федеральна резервна система (ФРС) в майбутньому планує більш активно використовувати власні заяви як інструмент кредитно-грошової політики і для цього має намір зробити їх більш прозорими, заявив глава американського ЦБ Бен Бернанке, слова якого цитує агентство Bloomberg.
"FOMC (Комітет з відкритих ринків ФРС) продовжує вивчати шляхи для подальшого підвищення прозорості своїх прогнозів і планів щодо кредитно-грошової політики, - заявив Бернанке, який виступав напередодні на щорічній конференції Федерального резервного банку Бостона. - Прогнози та інші форми повідомлення відомостей щодо політики можуть виявитися цінними, і я очікую, що такі інструменти в майбутньому будуть використовуватися частіше".
ФРС утримує базову ставку в діапазоні 0-0,25% вже з грудня 2008 року, а безробіття при цьому залишається на рівні, вищому за 9% 30-й місяць поспіль. Не маючи можливості і далі знижувати ставки, але стикаючись з необхідністю підтримувати відновлення економіки США, яке ніяк не бажає набирати обертів, ФРС дедалі частіше вдається до нестандартних способів впливу на рівень економічної активності.
Так, в серпні FOMC оголосив про намір утримувати ставки на поточному рекордно низькому рівні аж до середини 2013 року, вперше позначивши щодо чіткі терміни можливої ​​зміни ставок, а у вересні керівництво ФРС ухвалило рішення змінити структуру балансу і обміняти $400 млрд держоблігацій з наближенням термінами погашення на папери з більш тривалим періодом обертання.
"У більш спокійні часи, коли можливість зміни короткострокових ставок не була б так обмежена, маніпуляції з балансом, я вважаю, будуть здійснюватись рідко", - відзначив Бернанке.
Напередодні минулого засідання ФРС конгресмени-республіканці направили Бернанке листа, в якому закликали його утриматися від подальшого стимулювання економіки - "в особливості, без чіткого визначення цілей такої політики" та "повного набору даних, що підтверджують необхідність діяти".
У свою чергу глава американського ЦБ підкреслив, що, хоча у ФРС немає формально встановлених цілей, її політика "має безліч елементів гнучкого таргетування".
"Будучи прихильником гнучкого таргетування інфляції, Комітет з відкритих ринків прихильний до ідеї стабілізації інфляції в середньостроковій перспективі, при цьому забезпечуючи собі можливість гнучкого реагування на циклічні коливання економічної активності та зайнятості".
Наразі FOMC публікує довгострокові прогнози щодо темпів зростання ВВП, рівня безробіття та інфляції на щоквартальній основі. У червні цільовий рівень інфляції становив близько 1,7-2%, а безробіття - 5,2-5,6%.
Експерти неодноразово заявляли, що черговим логічним кроком на цьому шляху могло б стати схвалення конкретних цільових показників рівня інфляції, безробіття чи темпів зростання ВВП, при досягненні яких FOMC в більш-менш обов'язковому порядку змінював би ставки.
І хоча поки більша частина членів комітету не схильна погоджуватися з цією ідеєю, всередині FOMC була створена робоча група, яка повинна виробити пропозиції щодо того, як можна підвищити прозорість заяв американського ЦБ.
"Прихильність політичної моделі, яка характеризується прозорістю цілей і прогнозів, у ряді випадків підтвердила свою корисність при спробі контролювати очікування, що в останні кілька років робило кредитно-грошову політику як більш передбачуваною, так і більш ефективною щодо того, якою вона могла б бути в іншому випадку".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас