Берлін і Париж готові збільшити обсяг ЄФФС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлін і Париж готові збільшити обсяг ЄФФС

Казна та Політика
232
Влада Німеччини і Франції досягли домовленості щодо масштабного плану виведення єврозони з тривалої боргової кризи - країни планують збільшити обсяг Європейського фонду фінансової стабільності (ЄФФС) до 2 трлн євро і рекапіталізувати ключові європейські банки, пише британське видання Guardian з посиланням на джерела в дипломатичних колах ЄС.
За їхніми словами, план порятунку зони єдиної європейської валюти передбачає наділення ЄФФС, створеного спеціально для вирішення боргових проблем регіону, новими повноваженнями. Зокрема, фонд зможе надавати гарантії від перших втрат як приватним, так і інституціональним інвесторам, що вклали в держоблігації країн єврозони. Для цього Берлін і Париж планують збільшити обсяг ЄФФС до 2 трлн євро.
Минулого тижня країни - члени єврозони завершили процес ратифікації розширення повноважень ЄФФС, про який вони домовилися 21 липня. Тепер фонд отримав можливість купувати бонди єврозони на вторинному ринку і брати участь у рекапіталізації банків. У зв'язку з цим був збільшений обсяг ЄФФС - з 250 млрд до 440 млрд євро.
Друга частина плану Німеччини та Франції, за словами співрозмовників видання, полягає в рекапіталізації системотвірних банків Євросоюзу. Країни домовилися, що кредитні організації будуть відібрані на основі перегляду стрес-тестів, спочатку опублікованих 15 липня. Тоді тести не пройшли вісім з 90 банків, 16 організацій опинилися поблизу критерію відсікання, як який було вибрано значення в 5% для співвідношення ключового капіталу першого рівня, що включає в себе акції та нерозподілений прибуток, до зважених за ризиком активів.
За даними джерел видання, в рамках перегляду результатів тестів мінімальне значення за цим показником буде підвищене до 9%. У такому випадку рекапіталізацію належить пройти 60-70 банкам Євросоюзу.
При цьому, за словами співрозмовників Guardian, французькі та німецькі банки зможуть пройти рекапіталізацію без вливання державних коштів. Іншим знадобиться фінансова підтримка від держави або ж ЄФФС. Загальний обсяг рекапіталізації кредитних організацій дипломати оцінили в 100-200 млрд євро. За словами джерел газети, цей масштабний план порятунку єврозони може бути ухвалений вже в кінці цього тижня - на саміті ЄС, який відбудеться в неділю в Брюсселі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас