Києву знову потрібні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Києву знову потрібні кредити

Казна та Політика
1355
Наступного тижня в Україну має прибути місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Вітчизняні експерти вважають оптимізм влади безпідставним.
Цього року Київ вже втратив можливість отримати три "порції" кредиту МВФ розміром приблизно $1,5 млрд. кожен в рамках програми stand by.
Нагадаємо, що загальний обсяг кредиту - $15,5 млрд. Транші не надійшли через порушення раніше погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи і підвищення тарифів на газ. У фінансовій організації чітко дали зрозуміти - щоб отримати черговий транш, Україні доведеться виконати всі вимоги програми.
До останнього часу влада активно демонструвала, що економіка країни цілком може обійтися без чергових вливань МВФ. Прем'єр-міністр Микола Азаров раніше заявив, що кошти МВФ "йдуть не в бюджет, і не на фінансування його дефіциту, а на збільшення валютних ресурсів країни, чого Україна зараз не потребує".
Однак ризик виникнення другої хвилі світової економічної кризи змусив офіційний Київ переглянути своє ставлення до ресурсів фонду.
На початку вересня парламент остаточно ухвалив закон про пенсійну реформу, що передбачає збільшення пенсійного стажу на 10 років, пенсійного віку для жінок - до 60 років з 55 років. Документ набув чинності 1 жовтня. Підвищення пенсійного віку було однією з вимог МВФ.
Проте питання про підвищення ціни газу, яке було заплановане на липень і вересень поточного року, все ще не вирішене. Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що за Україною за програмою stand by зарезервовано $1,5 млрд. Він прогнозує, що за підсумками майбутніх переговорів з представниками МВФ Україна зможе отримати навіть "подвійну порцію" - близько $3 млрд. За його словами, організацію цікавить не підвищення тарифів, а поліпшення фінансового стану НАК "Нафтогаз України". У вирішенні цього питання українське керівництво основний акцент робить на зниженні ціни на газ в переговорах з Росією, що дозволить не підвищувати тарифи для населення цього року.
"В кінці зими - початку весни у світі відбувся цілий ряд подій, кожна окремо не була би таким істотним фактором світових ускладнень, але вони збіглися в часі. Тому розмови про те, чи потрібні нам гроші чи ні, - порожні. Вже зараз вони дуже необхідні. Але мені незрозуміло, як цього буде домагатися уряд. Чекати, що нам дадуть відразу велику кількість грошей, три транші разом, - це ілюзія. Я впевнений, що цього року грошей від МВФ нам не бачити", - сказав директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. За його словами, основною помилкою української влади є втрата часу у співпраці з МВФ. "На початку року, коли світова економіка розвивалася добре, в України з'являлися непогані перспективи економічного зростання, були сподівання, що фактор Євро-2012 спрацює, було зрозуміло, що уряд не збирається виконувати положення меморандуму. Але не будемо плутати співпрацю та гроші.
Можна було б зробити заяву, що ми продовжуємо співпрацювати, основний акцент робити на консультативній, технічній та іншій допомозі... Тоді про багато речей сьогодні не доводилося б говорити", - зазначив експерт. За його словами, якщо економічна ситуація в світі стабілізується, Україна має всі шанси не скотитися до наслідків першої хвилі економічної кризи, в іншому випадку - "має 90% шансів повторити траєкторію 2008 року".
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко не зміг спрогнозувати подальший розвиток відносин Києва з МВФ цього року. "Керівництву організації вкрай складно буде пояснити представникам Греції, Франції, Австрії, Німеччини, Польщі, які вживають масу непопулярних заходів, чому Україна не робить ті речі, які є правильними з точки зору виходу бюджету на відносно бездефіцитний рівень", - сказав експерт. Крім того, продовжив він, розмови про вирішення проблем НАК "Нафтогаз" шляхом переговорів про зниження ціни на газ з Росією - це тимчасові рішення, "які не дозволяють країні вийти на стійкий рівень", адже в майбутньому проблему все одно треба буде вирішувати.
Експерт вважає, що в довгостроковій перспективі гроші від МВФ Україні не потрібні, але в короткостроковій - необхідні. "Україна має велику кількість боргів - більше $120 млрд. Більша частина - це гроші приватного сектора. Їх потрібно або виплачувати, або намагатися реструктуризувати. Якщо вважати, що рівень реструктуризації боргів у банківському секторі цього року становить близько 80%, а рівень реструктуризації боргу з небанківського сектору - 130%, то прогнозується дефіцит лічильно-поточних операцій, що дає додатковий тиск на гривню", - сказав він. "Потреба фінансування цього року за цих показників може скласти $0,9 млрд. Це незначна величина, вона дозволить підтримувати стабільність гривні і контролювати макроекономічну ситуацію. Але настрої кредиторів та інвесторів змінюються. І не факт, що наступного року ці параметри можна буде зберегти такими ж", - додав експерт.
"Для України гроші МВФ в поточній ситуації життєво важливі як можливість покриття дефіциту бюджету та посилення резервної позиції центрального банку, так і як фактор довіри для інвесторів", - сказав начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб. Він назвав нестабільною ситуацію в тому, що стосується стану торгового балансу та припливу капіталу. "Крім того, є борги, які потрібно повертати. Цифра $53 млрд. - це короткостроковий борг України. Це ті гроші, які потрібно повернути протягом 15 місяців. Інших шляхів, які дозволили б Україні вийти з цієї ситуації досить безболісно, ​​крім співпраці з МВФ, я не бачу", - додав Сологуб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас