Без кризи протестам не бути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без кризи протестам не бути

Казна та Політика
905
"Навіть не віриться, що влада тупо ігнорує і позицію Заходу, і Сходу позицію... Тому зараз єдине, що на них може вплинути, - це активна позиція наших громадян. Тому що, коли в країні навіть Основний закон не діє, своє слово повинна сказати саме вулиця", - зазначив у коментарі найближчий соратник Юлії Тимошенко, заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. За його словами, незважаючи на те, що українці останніми роками стали більш апатичними і менше цікавляться політикою, їх "чаша терпіння" скоро переповниться. "Наші люди зараз дійсно довго розгойдуються. Але коли це станеться, декому місця в країні буде замало", - підкреслив Турчинов.
Тим часом соціологи й економісти не настільки категоричні. За словами директора фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкіної, незважаючи на те, що незадоволеність в суспільстві дуже висока, політичний фактор не може стати причиною масових виступів. "Народ показав, що він готовий піднятися тоді, коли до нього лізуть в кишеню. І всі останні серйозні виступи були пов'язані саме з цим. Це протести афганців і підприємців... Але сподіватися, що через Тимошенко підніметься Майдан - ні! Цього не буде. Адже був вже вирок. І що? Скільки людей було біля суду? Кілька тисяч прихильників, і все", - сказала в коментарі соціолог. Вона вважає, що для масових акцій протесту потрібні лідери, які зможуть організувати людей. "А ще люди повинні бачити альтернативу, повинні розуміти, що вони одержать натомість. А у випадку з Тимошенко цього немає", - додала Бекешкіна.
Поки в країні немає економічних передумов для масових акцій, відзначив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь. За його словами, народні протести можливі в разі істотного зростання цін на газ для населення, оскільки це зачепить кожну українську сім'ю. "У нас відкрита економіка і багато що залежить від світових процесів. Якщо вдарить нова хвиля кризи, це вдарить і по рівню життя українців, який і так майже найнижчий в Європі. Ось тоді може бути масштабне невдоволення", - сказав експерт.
Тим часом у Партії регіонів впевнені: влада буде утримувати економічну ситуацію в країні таким чином, щоб уникнути різкого погіршення. "Економічного погіршення не буде. Ми над цим працюємо. Усе буде набагато краще в нашому житті...", - з посмішкою сказав депутат Ради Олексій Плотніков (Партія регіонів). Він вважає, що після Майдану 2004 р. люди "протверезіли" і тепер вже не скоро підуть на барикади на підтримку політичних лідерів.
Депутат-нунсівець Юрій Гримчак зазначив, що, за даними соціологічних служб, влітку 2004 р. тільки 7% українців були готові вийти на вулицю, щоб захищати свої права та інтереси. Проте пізніше під час "помаранчевої революції" їх було набагато більше. "У нас практично щодня чи профспілки мітингують, або чорнобильці, чи інші. Рівень соціальної незадоволеності дуже великий. Тому будь-яка іскра може вибухнути великими масами на вулиці. До того ж, по суті, опозиція ще на вулицю не виходила, ще не їхала в регіони, не спілкувалася з людьми. І якщо найближчим часом ми схвалимо рішення, що треба виходити, ми це зробимо. Тому у нас все попереду... Міліція в нас потужна. Але якщо одночасно будуть акції у Львові, в Києві, в Харкові, в Сумах, тоді вона не зможе їх зупинити", - підкреслив Гримчак.
У "БЮТ-Батьківщині" переконані, що чекати на цей гнів з боку українців недовго. "Ця влада грає в гру і з народом, і з Європою, і з Росією... Але це шоу треба закінчувати. Вона не розуміє мови домовленостей, компромісів. Тому, думаю, чекати доведеться недовго. Мені здається, вже наступна весна буде складною...", - зазначив у коментарі заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас