Казна не розщедрилася на витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казна не розщедрилася на витрати

Казна та Політика
461
Майже півтори години знадобилося вчора членам комітету Верховної ради з питань бюджету, щоб ухвалити рішення щодо подальшої долі урядового законопроекту N9000 "Про держбюджет на 2012 рік". Протягом минулого тижня робоча група комітету розглядала документ, і, за словами його голови Валерія Баранова (Народна партія), ще до першого читання до них надійшло 1,5 тис. депутатських поправок, що збільшують видаткову частину бюджету на 386 млрд грн. "В основному були пропозиції про підвищення соціальних витрат", - уточнив Баранов. Мінфін у вересні пропонував ухвалити бюджет з витратами розміром 410 млрд грн.
У розпорядженні опинилась таблиця депутатських поправок до проекту бюджету, з якої випливає, що практично всі вони були відхилені комітетом. Парламентарі, зокрема, намагалися збільшити обсяги держгарантій, передбачити кошти на виплати вкладникам Ощадбанку СРСР, а дотації Пенсійному фонду на виплату пенсій та надбавок за різними програмами здійснювати також за рахунок надходжень від акцизного збору, ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби. Були й пропозиції, спрямовані на збільшення доходної частини бюджету без перегляду планових показників зі збору податків. "Діяльність робочої групи виявилася марною - практично нічого не враховано. За весь час роботи в комітеті такої кількості неврахованих правок ще не було", - обурювався глава підкомітету з питань видатків Павло Жебрівський ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Наприклад, моя правка, що передбачає контроль Кабміну за цільовим використанням кредитів, виданих під держгарантії, також відхилена. Їм контроль не потрібен", - додав його колега по фракції і комітету Кирило Куликов.
Після критичних зауважень обидва депутати залишили зал засідань комітету і в голосуванні не брали участь. Алла Александровська (Компартія) відзначила, що в уряді вперше безвідповідально поставилися до формування проекту бюджету, оскільки знають, що законопроект все одно знайде підтримку в сесійній залі.
Практично всі враховані комітетом пропозиції, в основному авторства голови бюджетного комітету і двох його заступників Владислава Лук'янова і Петра Мельника (обидва - Партія регіонів), не впливають на видаткову частину бюджету, а приводять документ у відповідність до норм бюджетного законодавства. Серед суттєвих пропозицій - врегулювати напрями та порядок використання коштів Держфонду регіонального розвитку. Цей документ члени комітету вирішили рекомендувати Раді взяти за основу вже 20 жовтня, після чого він буде відправлений в уряд на доопрацювання в рамках Бюджетного кодексу. Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський пообіцяв доопрацювати документ з урахуванням поправок за два тижні і до початку листопада подати в парламент.
Слід зазначити, що таблиця поправок в основному містить доручення уряду. Зокрема, Кабінет міністрів має до другого читання проаналізувати таке: від стану світової економіки, ризиків для України і можливостей перегляду основних макропрогнозів до уточнення обсягів доходів місцевих бюджетів та необхідності збільшення фінансування населених пунктів практично в усіх напрямках.
Найбільш цікавими є два доручення. У 2012 році Кабмін має "забезпечити скорочення на 50% ліміту легкових автомобілів, що обслуговують органи виконавчої влади", продавши їх і спрямувавши кошти в загальний фонд скарбниці. Крім того, члени бюджетного комітету, не погодившись з більш істотним підвищенням соцстандартів, зважилися в передвиборний рік на скорочення депутатських пільг. Але ця норма буде тимчасовою - тільки на наступний бюджетний період, тобто поки буде йти активна агітаційна кампанія перед черговими парламентськими виборами. Правда, деякі депутати пропонували затвердити такі правки окремим документом про внесення змін до закону "Про статус народного депутата".
Якщо Мінфін і сесійна зала Верховної ради погодяться з пропозиціями комітету, то в 2012 році парламентарії можуть позбутися безкоштовного забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування, грошової компенсації або житла (запропоновано отримувати тільки службове житло), а також безкоштовного проїзду у всіх видах транспорту. Це дозволить заощадити від 80 млн грн (розрахунки комітету) до 140 млн грн (розрахунки Мінфіну). Останню пропозицію Баранова і Лук'янова член комітету Валерій Борисов (Партія регіонів) назвав "безглуздою і провокаційною", адже на його розгляд було витрачено велику частину часу засідання комітету. Не підтримала поправку і Александровська, яка заявила, що, на відміну від інших депутатів, відпочиває в Криму, і без фінансування депутатські санаторії "загнуться".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас