Верховна Рада може дозволити поховання ядерних відходів під Києвом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада може дозволити поховання ядерних відходів під Києвом

Казна та Політика
342
Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом".
За це рішення проголосував 261 із 369 народних депутатів України, зареєстрованих в сесійній залі.
Законопроектом передбачено встановити правові засади поводження з відпрацьованим ядерним паливом, зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР, створення єдиної системи та оптимізації структури поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних атомних електростанцій.
Відповідно до законопроекту, централізоване сховище для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій (далі - централізоване сховище) є частиною єдиного комплексу з поводження з відпрацьованим ядерним паливом Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС".
Централізоване сховище розміщується на майданчику, розташованому між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області в зоні відчуження території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Передбачено, що в проекті будівництва централізованого сховища обов'язково визначаються термін його експлуатації, розміри та межі санітарно-захисної зони і зони спостереження, граничні значення характеристик відпрацьованого ядерного палива, зокрема, максимальне збагачення до опромінення, максимальне вигоряння і остаточне тепловиділення тощо.
Проектування і будівництво централізованого сховища проводиться з дотриманням вимог з цивільного захисту, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, міжнародних договорів.
Загальна місткість централізованого сховища становить 16529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реакторів типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.
Для зберігання у централізованому сховищі передається відпрацьоване ядерне паливо реакторів типу ВВЕР-440 та ВВЕР-1000 вітчизняних атомних електростанцій.
Відповідно до законопроекту, для зберігання в централізованому сховищі відпрацьованого ядерного палива використовується технологія поверхневого "сухого" зберігання з застосуванням двобар’єрної системи його ізоляції, яка забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу.
Замовник будівництва централізованого сховища спрямовує кошти в обсязі 10% загальної кошторисної вартості будівництва на спорудження об'єктів соціального призначення в Славутичі, Іванківському та Поліському районах Київської області відповідно до переліку, затвердженого Київською обласною державною адміністрацією.
Зазначені кошти враховуються в кошторисі будівництва централізованого сховища. Перерахування грошей здійснюється пропорційно фактично освоєним капітальним інвестиціям за даними бухгалтерського обліку, без врахування податку на додану вартість.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас