Наша не пропадала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша не пропадала

Казна та Політика
2098
За даними НБУ, за перше півріччя 2011 р. обсяг приватних грошових переказів в Україну з-за кордону склав майже $3,3 млрд, що на 22% більше, ніж за аналогічний період 2010 р. Для порівняння: приплив прямих іноземних інвестицій у січні - червні склав менше $3,2 млрд.
Таким чином, з точки зору платіжного балансу, перекази коштів від громадян стають одним з головних джерел надходження валюти в країну. З урахуванням того, що друга половина року традиційно є більш врожайною на вхідні перекази, можна прогнозувати, що за підсумками 2011 р. буде встановлено новий рекорд з "переказного" притоку грошей у країну. Нагадаємо, що максимальний обсяг приватного капіталу, який надійшов в Україну в 2008 р. склав понад $6 млрд.
Урок географії
Цього року близько 48%, або $1,6 млрд, приватних переказів надійшло на банківські рахунки населення з рахунків, відкритих в іноземних фінустановах. Майже 43,5% капіталу переказано в Україну через міжнародні системи грошових переказів (як правило, без відкриття рахунку). Сума, що залишилася, близько $400 млн, була переправлена готівкою іншими каналами, у тому числі й нелегальними.
За якою методикою банківський регулятор оцінює грошовий трафік, залишається загадкою. Як би там не було, за оцінками Нацбанку, як мінімум, $2,7 млрд грошових надходжень з-за кордону забезпечили вітчизняні гастарбайтери - "заробітчани". Решта $600 млн регулятор відносить до статті "інші приватні трансферти".
За різними оцінками, за кордоном працюють 1,5-3 млн наших співвітчизників. За словами Пітера Гнатюка, віце-президента платіжної системи MoneyGram в РФ, СНД, Східній Європі та Ізраїлі, середній щомісячний заробіток українських громадян в Європі становить EUR500-600. При цьому близько EUR350 з вказаної суми вони щомісячно відправляють на батьківщину. Втім, найбільший обсяг грошових переказів (30,7%) надійшов в Україну з Росії.
На другому місці США (10,6%), на третьому - Німеччина (7,1%). Водночас на такі країни, як Італія, Іспанія та Португалія, де працюють досить багато українців, в загальній складності припадає менше 10% надходжень.
Цікаво, що понад 80% коштів з Росії перераховуються через системи грошових переказів, тоді коли , наприклад, при відправці в Україну капіталу із США та Німеччини частіше використовуються традиційні банківські перекази "з рахунку на рахунок".
До речі, дві третини грошових переказів (понад $900 млн), які були здійснені через спеціалізовані системи, виплачені в Україну в доларах США. При цьому більше половини "переведених" "зелених" (близько $460 млн) надійшли з території Росії. Основними постачальниками євровалюти в Україну традиційно є Італія, Іспанія і Португалія, з яких у першому півріччі було перераховано EUR126 млн, тобто більше 70% всіх надходжень в євровалюті.
Дедалі більше дрібних грошових посилок приходить в Україну через спеціалізовані системи грошових переказів, створені нерезидентами (Western Union, Money Gram, "Юністрім" і т.д.).
У першому півріччі цього року обсяги переказів через цей канал збільшилися, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 25%, або до більш ніж $1,4 млрд.
При цьому середня сума одного трансферу зросла на 6%, до $510. Зазначимо, що в січні найбільша частина (40%) перекладів і раніше надходила в Україну через систему Western Union. Справедливості заради додамо, що цей оператор поступово, з року в рік втрачає свою ринкову частку.
Труднощі переказу
Очевидно, що обсяги грошових переказів нерозривно пов'язані зі станом ринку праці в Європі та Росії, а також з політикою тамтешніх влад щодо трудової міграції.
У зв'язку з цим слід зазначити, що зовсім нещодавно уряд Італії оголосив про намір ввести додатковий 2%-вий податок на кошти, які пересилаються з цієї країни гастарбайтерами. Нововведення торкнеться тільки тих нелегальних мігрантів, які не в змозі підтвердити свій статус в Італії.
Швидше за все, застосування нових правил призведе до того, що всі великі обсяги коштів будуть переправлятися в обхід офіційних каналів у вигляді готівки.
Втім, представники систем грошових переказів подейкують, що нелегальні "перевізники" грошей вже готуються підвищити тарифи на свої послуги з 1% до 3% від обсягу посилки. Виходить, нашим співвітчизникам в Італії слід готуватися до зростання транзакційних витрат.
Водночас фінансова та економічна криза в Європі змусила українців замислитися над перспективами своєї праці в єврозоні. Багато наших співгромадян уже втратили роботу в Європі і перебувають в пошуках нового місця.
Такий стан справ кардинально змінює напрямок потоку грошових переказів: тепер родини українських гастарбайтерів змушені відправляти грошові посилки з України до Європи, поки вчорашні годувальники шукають нових можливостей заробітку. Ця тенденція підтверджується статистикою. За січень - червень цього року обсяг грошових переказів за межі України збільшився на 21%, майже до $200 млн.
Також останнім часом вітчизняні гастарбайтери внаслідок безробіття в Європі масово мігрують з країн Західної Європи в Росію.
"Отримавши досвід на закордонних будівництвах, наші громадяни високо котируються на російському ринку і приходять на нього вже не простими робітниками, а начальниками (бригадирами, виконробами)", - говорить Пітер Гнатюк.
Московський акцент
Слід зазначити, що в Росії активно ростуть обсяги вихідних транскордонних переказів. У тому числі і тих, які спрямовані в Україну. За даними Банку Росії, в I кварталі 2011 р., порівняно з аналогічним періодом 2010 р., обсяг грошових переказів з Росії за кордон збільшився на 48,3%, до $3 млрд.
При цьому левова частка вихідного трафіку направлена в країни СНД. Із загального обсягу вихідних переказів 24% надійшли до Узбекистану, друге місце ділять Україна і Таджикистан - по 18%. Експерти прогнозують, що за підсумками 2011 р. обсяг грошових переказів з Росії в країни ближнього зарубіжжя може перевищити $16 млрд. Близько 20% від цієї суми, найімовірніше, буде перераховано до України.
"Половина українських трудових мігрантів працюють в Росії. За експертними оцінками, через офіційні і неофіційні канали в Україну щорічно надходить близько $10 млрд, чверть з них - з Росії", - пояснює Іван Ситнов, директор платіжної системи "Золота Корона - Грошові перекази".
Для освоєння цього ринку активізують свою діяльність платіжні системи російського походження. Зазначимо, що з 22 зареєстрованих в НБУ іноземних платіжних систем грошових переказів 11 мають російське коріння. За рахунок більш низьких тарифів зазначені оператори ринку поступово витісняють з напрямку "Росія - Україна" провідних іноземних гравців. Найбільше у цьому досягли успіху такі системи, як "Юністрім", Migom, Contact і "Золота Корона - Грошові перекази".
Європерспективи
Ситуативне пожвавлення ринку грошових переказів, що входять в Україну, очікується у зв'язку із прийдешньою футбольною першістю Євро-2012. Справа в тому, що внаслідок введення "паспортизації" операцій з обміну готівкової валюти банки масово відмовляють нерезидентам у прийомі іноземної готівки.
Звичайно ж, найпростіше вийти з цієї ситуації, якщо привезти з собою платіжну карту. Теоретично з її допомогою можна без проблем розраховуватися в мережах реалізації або знімати гривневу готівку в банкоматах. Однак, на думку банкірів, напередодні небувалого напливу в Україну іноземних туристів можуть активізуватися карткові шахраї.
Як правило, іноземні банки - емітенти карт в таких випадках довго не роздумують і блокують транзакції своїх клієнтів на неблагонадійній території. Основні оператори ринку грошових переказів вже зараз рекомендують уболівальникам користуватися грошовими переказами з метою мінімізації ризиків.
Зокрема, перед від'їздом можна відправити гроші на своє ім'я, а потім отримати їх в Україні. Це вигідно тим, що клієнт сам може вибрати валюту, в якій йому видадуть отриману з переказу суму.
Дмитро Гриньків
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас