Єврозона вимагає посилення контролю над Грецією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона вимагає посилення контролю над Грецією

Казна та Політика
350
Деякі країни єврозони хочуть дати робочій групі Єврокомісії додаткові повноваження, що дозволяють їй контролювати продаж державних активів Греції і діяльність апарату країни в рамках плану з посилення нагляду за Афінами, повідомили Reuters джерела в ЄС.
Лідери єврозони зустрінуться в неділю, щоб обговорити подальшу допомогу Греції, і жорсткий контроль над її діями буде одним з перших пунктів порядку денного. Один чиновник розповів, що ідея ретельного нагляду за Афінами отримала широку підтримку, оскільки Греція поки не домоглася видимого прогресу в сфері приватизації та в інших реформах.
"Треба зробити це або втратити гроші", - сказало одне джерело з єврозони, яке підтримує думку про те, щоб дозволити робочій групі ЄК "взяти на себе деякі суверенні функції держави", щоб "додати швидкості машині". "Це допомога ззовні. Ситуація, коли люди зі сторони беруть на себе деякі елементи роботи", - пояснив він.
У рамках цієї пропозиції кілька сотень технічних експертів будуть спрямовані на місце дії, щоб управляти Грецією.
Єврокомісія вже відправила декілька чиновників в країну в складі трійки кредиторів, яка повинна оцінити, наскільки успішно Афіни домагаються економічних цілей. Крім того, робоча група ЄК допомагає Афінам проводити податкову реформу і отримувати гроші від структурних фондів ЄС.
"Масштаб втручання безпрецедентний, - прокоментувало джерело. - Якби там були результати відповідального управління, як в Ірландії, все було б по-іншому. Але в Греції таких результатів немає".
Греція повинна отримати в листопаді черговий фінансовий транш від ЄС/МВФ на суму 8 млрд євро (11 млрд доларів) і, як очікується, незабаром отримає ще один багатомільярдний екстрений кредит.
Оскільки економіка країни в стагнації, міжнародні кредитори покладаються на те, що Афіни продадуть державні активи, такі як порти і енергетичні компанії, щоб виручити гроші. Греція пообіцяла, що отримає 50 млрд євро до 2015 року, але досі їй вдалося залучити через приватизацію приблизно 1,3 млрд.
Інші політики, відмовившись коментувати цю специфічну пропозицію, констатували, що ідея встановлення більш суворого нагляду за Афінами стає все більш популярною. "Підтримка посилення контролю, очевидно, є", - вказав один з них. Інше джерело відзначило, що є бажання створити постійний орган, який би взяв на себе роботу "трійки", що складається з інспекторів Єврокомісії, Європейського центробанку і МВФ.
"Потрібен хтось, хто може говорити грецькою, але хто не на боці греків, - уточнило джерело. - Їх діяльність буде закладена в умови кредиту. Потрібно буде представити цей орган обережно - назвати його технічною допомогою або на зразок того".
Таке відверте зазіхання на суверенітет поставить Єврокомісію у незручне становище. Вона хоче отримати більш значну роль у формуванні національних бюджетів, але не в їх виконанні.
"Робоча група - це керуючий орган, - підкреслив представник ЄК. - Її роль - підтримувати Грецію, і ми не збираємося міняти це завдання".
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас