Валютний перекіс: 12 гривень за долар - не межа? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний перекіс: 12 гривень за долар - не межа?

Валюта
10829
"На запобігання економічної катастрофи в Європи залишилося всього кілька тижнів" - заявив Девід Кемерон, британський прем'єр-міністр, в інтерв'ю Financial Times. Ймовірність рецесії в Європі наразі оцінюється експертами на рівні 40%, глобальної рецесії - 35-38%. У США теж побоюються європейської кризи, вважаючи, що європейські проблеми потягнуть на дно інші економіки.
Такі настрої різко знизили ділову активність на світовому ринку IPO. За даними компанії "Ернст енд Янг", наразі в цілому за поточний квартал було проведено 284 угоди на загальну суму 28,5 млрд доларів (для порівняння, аналогічні показники у другому кварталі 2011 року склали 383 угоди на суму 65,6 млрд дол ). Також у третьому кварталі 2011 року, відзначають експерти "Ернст енд Янг", лише три угоди IPO перевищили планку в 1 млрд доларів за обсягом залучених коштів, при цьому середній розмір угоди на багатьох ринках скоротився в порівнянні з попереднім кварталом - зі 171 млн доларів до 100 млн доларів.
Український синдром
Такі настрої на світових ринках не можуть не впливати на ситуацію в Україні. Ризики, властиві гривні, стали предметом жвавих обговорень ринкових.
Очікування українців більш ніж песимістичні. За даними останнього опитування Нацбанку, індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) знизився в цьому кварталі зі 120,2% до 119,1%. При цьому зросла частка респондентів, які прогнозують здешевлення гривні щодо долара США (54,6% в порівнянні з 49,3% відповідей у ​​другому кварталі 2011 р.) та євро (60,1% в порівнянні з 57,0%). Більшість респондентів (80,1%) оцінили майбутній обмінний курс в діапазоні понад 8,0 грн. за долар. Близько третини респондентів (32,1%) очікують на обмінний курс гривні на рівні 8,0-8,24 за долар. "Розрахований за результатами опитування (середнє значення очікувань респондентів), обмінний курс гривні до долара США за 12 місяців складе близько 8,36 гривні за долар", - зазначають у Нацбанку.
Заходи уряду з обмеження обміну валют з боку населення поки теж не принесли очікуваного ефекту. Поки ж обмін валют за паспортами позитивно відбився лише на кишенях посередників. За 3-5% від суми підприємливі українці, які окупували території біля обмінних пунктів, з задоволенням позичать свій паспорт, дозволять касиру зробити з нього копію і навіть поставлять власний підпис під квитанцією. Нагадаємо, 23 вересня 2011 р. набула чинності постанова НБУ № 278 від 11 серпня 2011 р. Згідно з документом, при здійсненні валютно-обмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі повинна вказуватись резидентність клієнта, його прізвище, ім'я та по батькові. Також була збільшена гранична добова норма обміну валюти - з 80 тис. грн до 150 тис. грн.
Можливі варіанти
У своїх прогнозах експерти діляться на оптимістів і песимістів. Так, частина експертів вважає, що НБУ без особливих проблем може утримати курс долара на рівні 8 грн. до кінця року. У 2012 році допомогу економіці надасть Євро-2012 - економісти вважають, що Чемпіонат з футболу призведе до припливу валюти в Україну. А ось вже в 2013 році можна очікувати на відновлення світової економіки, і тоді можна буде за рахунок залучення нових зарубіжних інвестицій утримувати стабільним курс долара ще кілька років.
Втім, це досить завищені оцінки. По-перше, боргова криза в єврозоні може уповільнити зростання української економіки. Експорт вітчизняних товарів скоротиться. Це, в свою чергу, призведе до зниження цін на сировину. А значить, приплив валюти в Україну скоротиться. Підточують економіку країни і внутрішні проблеми. Зокрема, у зв'язку з обмеженнями на експорт зерна (квоти на експорт ввели в жовтні 2010 року), державна скарбниця недоотримала близько 1,5 млрд доларів. Тільки за вересень валютні резерви Нацбанку України зменшилися більш ніж на 3 мільярди доларів, або на 8,5%. До того ж, скоро Україні знову доведеться закуповувати валюту для розрахунків з Росією за блакитне паливо, що призведе до дефіциту долара на внутрішньому ринку. Протягом найближчих 12 місяців країна повинна погасити зовнішні борги на суму 53,5 мільярда доларів, а валютні резерви країни складають 35 мільярдів доларів.
Швидше за все, поки чистий приплив капіталу в країну буде покривати дефіцит рахунку поточних операцій, НБУ зможе утримувати обмінний курс приблизно на поточному рівні - 8 гривень за долар США. Проте серйозні і тривалі проблеми в частині платіжного балансу, швидше за все, будуть вирішуватися за допомогою коригування обмінного курсу. Ймовірно, до кінця року номінальний курс гривні знизиться приблизно до 8,20 за долар. Але це за умови, що Нацбанк почне плавну планомірну девальвацію гривні. При цьому не допустить різких стрибків курсу, а буде знецінювати гривню по півкопійки на день. Можна було б таким чином до осені 2012 року курс долара довести до рівня 8,4-8,5 грн. І тим самим бути готовим поглинути частину емісії гривні, яка "виплеснеться" напередодні виборів до Верховної Ради.
Втім, уряд може піти і "старим" шляхом: максимально утримувати курс долара, використовуючи всі можливі важелі, щоб не допустити його істотної зміни до парламентських виборів і тим самим остаточно не розгубити симпатії електорату. А далі вже дати послаблення і девальвувати його до упору, до 12-14 грн. І це дуже вірогідний сценарій, адже обвал курсу долара наприкінці 2008 року і був спровокований ручним управлінням курсом американської валюти за 2005-2008 роки.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас