Янукович: Україна готова відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна готова відкласти підписання угоди про асоціацію з ЄС

Казна та Політика
3110
Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна готова перенести на пізніший термін підписання угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі, намічене на грудень, якщо європейські лідери опиняться до цього не готові у зв'язку зі справою Юлії Тимошенко, повідомляє Bloomberg.
"Якщо Європа або Україна з якоїсь причини не готова для цього (підписання угоди), це означає, що рішення може бути ухвалене пізніше", - відзначив Янукович.
Крім того, повідомляє Bloomberg, Янукович вважає, що питання про процес євроінтеграції України повинне розглядатися окремо від справи Тимошенко. "Угода про асоційоване членство, яке відображає перспективи вступу України в Євросоюз, дуже важлива для нас. Кримінальна справа проти Тимошенко має бути відокремлена від інтеграції України в ЄС", - заявив Янукович.
Також, як повідомляє Wall Street Journal, Віктор Янукович сказав у інтерв'ю західним журналістам, що вважає неприйнятним звільнення Юлії Тимошенко з ув'язнення. "Який сигнал ми даємо суспільству. Що, щоб скоювати злочини, треба бути членом опозиції", - запитав Янукович в ході розмови.
"Підвищуючи голос, Янукович закликав Захід поважати його країну, сказавши, що, складається враження, що "вони не хочуть слухати" його заяви, що він не втручається в роботу судів та правоохоронних органів", - пише Wall Street Journal.
"У понеділок Янукович припустив, що було би неправильно звільнити Тимошенко у зв'язку з новими кримінальними звинуваченнями, висунутими проти неї минулого тижня", - також зазначає видання.
За словами західного дипломата, з яким поспілкувався журналіст Wall Street Journal, відмова Януковича звільнити Тимошенко ставить під сумнів його візит до Брюсселя в четвер.
Напередодні, глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заявив, що Президент України Віктор Янукович у першій половині дня 20 жовтня 2011 р. може відвідати Брюссель.
Нагадаємо, у п'ятницю Єврокомісія (ЄК) вперше офіційно підтвердила, що заявлені раніше зустрічі Януковича з керівництвом ЄС можуть не відбутися. "Остаточне рішення буде прийнято в найближчі дні", - заявила журналістам прес-секретар ЄК Піа Аренкільде Хансен. Джерело у зовнішньополітичній службі ЄС підтвердило цю інформацію: "Ми готуємося і до візиту, і до варіанту його скасування".
Як повідомило виданню "Комерсант-Україна" інформоване джерело в Брюсселі, керівництво ЄС повідомило Київ про умови, за яких візит може відбутися: "Єврокомісія передала Януковичу неофіційне повідомлення про те, що не буде проводити переговори з ним до тих пір, поки він не продемонструє рішучої реакції у справі Тимошенко. До вівторка-середи Янукович повинен вирішити це питання". В ЄС не вимагають звільнення Юлії Тимошенко в зазначені терміни, розуміючи, що це неможливо.
Зазначимо, візит Януковича в Брюссель розглядається як останній крок перед підписанням угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) 14-15 грудня на саміті Україна-ЄС в Києві.
13 жовтня ц.р. начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко повідомив про порушення кримінальної справи проти екс-прем'єр-міністрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка. За його словами, справу було порушено за ч. 2 ст. 15 Кримінального кодексу ("замах на злочин") і ч. 5 ст. 191 КК ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою"; карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас