Держбанки продадуть на біржах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки продадуть на біржах

Фондовий ринок
882
ДКЦПФР запропонувала розмістити акції банку "Київ" і Укргазбанку на біржах. Голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв впевнений, що оборот частини акцій банків на фондовому ринку піде на користь і держбюджету, і їм самим для визначення ринкової вартості фінустанов. Для успішного розміщення експерти рекомендують максимально наблизити їх оцінку до балансової вартості активів.
"Пропонована нами схематика виглядала наступним чином: з 90% капіталу, що належить на даний момент державі, пакет розміром в 75% акцій, що забезпечує повний контроль, викуповує стратегічний інвестор, а решта може бути продана на біржах", - розповів начальник управління аналітичного забезпечення ДКЦПФР Максим Лібанов. За його словами, такий підхід зможе забезпечити додаткову ліквідність цінних паперів банків і збільшить відрахування до бюджету. Прозорість процесу, природно, буде сприяти розвитку фондового ринку. "Таким чином, на нашу думку, це буде вигідно як безпосередньо банкам, так і державі і ринку", - упевнений чиновник.
Учасники ринку і експерти позитивно сприйняли ініціативу регулятора. За словами члена правління біржі ПФТС Ігоря Селецького, сама ідея розміщувати акції держбанків на біржах - просто блискуча. Це дасть ринку нові папери, збільшить його капіталізацію і free float. "Держава ж буде мати ринковий механізм визначення того, наскільки ефективний менеджмент банку. Ціна росте - значить, менеджмент працює добре", - міркує фінансист. Інша справа, що саме ці банки зараз тільки піднімаються на ноги після кризи 2008 р. Відповідно, час для продажу зараз не найвдаліший. Набагато більш привабливими виглядають аналогічні пакети державних Укрексімбанку та Ощадбанку.
Разом з тим, як зазначає Мар'яна Софій, аналітик управління інвестиційного бізнесу "VAB Банку", розміщення на українських біржах 10% акцій банку "Київ" і Укргазбанку надасть інвесторам додатковий інструмент. У свою чергу, обіг цінних паперів банків має сприяти підвищенню їх прозорості. Крім того, додає аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, публічність вимагає певних управлінських стандартів, тому якість надаваних послуг у результаті, швидше за все, виросте. "Насправді розміщення 10% капіталу на біржі - оптимальний шлях практично для всіх державних компаній, однак воно обов'язково повинно супроводжуватися впровадженням міжнародних стандартів управління та підвищенням прозорості діяльності", - упевнений експерт. Подібна стратегія дозволила б сформувати адекватну оцінку компаній, залучити в перспективі інвесторів для їх розвитку.
Держава від такої стратегії теж тільки виграє, оскільки публічні компанії апріорі викликають більший інтерес у інвесторів, ніж закриті. Крім цього, публічність дає можливість мотивувати менеджмент до поліпшення показників роботи банку.
Для ринку це теж вкрай важливо, оскільки банки, акції яких зараз котируються на біржах, далеко не задовольняють апетити інвесторів до паперів фінансового сектора. Крім того, очевидно, що в разі вдалого розміщення обидва банки вже в середньостроковій перспективі будуть продані, оскільки не є стратегічними (як Укрексімбанк і Ощадбанк) активами, а дісталися державі мимоволі. "А це вже готова торгова ідея. Тому впевнений - інтерес до таких паперів буде", - резюмує пан Іванець.
До всіх плюсів від можливого продажу держбанки теоретично зможуть отримати частину виручених коштів для нарощування капіталізації, говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Разом з тим, упевнений він, отримання доходу від продажу не є для держави в даному випадку основною метою. Інакше як пояснити вибір настільки невдалого моменту для виходу на біржу. Адже в умовах близької другої хвилі кризи та загальносвітової рецесії навряд чи варто розраховувати на залучення коштів іноземних інвесторів.
Це означає, що перш за все мета уряду за можливого розміщення акцій держбанків на біржах - отримання механізму оцінки своїх активів (якості роботи менеджменту банків, - ред.) для подальшого продажу в більш відповідний момент. А для того щоб акції купували, їх ціна повинна бути близькою до балансової, упевнений експерт. У такому випадку мета уряду може бути досягнута.
Нагадаємо, в 2009 р. в рамках державної програми з рекапіталізації банків Укргазбанк і банк "Київ", поряд з "Родовід Банком", перейшли під контроль уряду. Відтоді не вщухають суперечки представників держрегуляторів, експертів та учасників ринку щодо подальшої долі рекапіталізованих фінустанов. Наразі Мінфіну належить 87,72% статутного капіталу Укргазбанку і 99,937% акцій банку "Київ". Згідно з даними Нацбанку, на 1 липня 2011 р. Укргазбанк за розміром активів (17,213 млрд. грн.) посідав 15-е місце серед 176 українських банків, банк "Київ" з активами в 3,009 млрд. грн. - 50-у позицію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас