Мінфін Німеччини не чекає плану порятунку євро на саміті ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Німеччини не чекає плану порятунку євро на саміті ЄС

Казна та Політика
261
Європейські уряди навряд чи представлять остаточний план виходу з боргової кризи єврозони на майбутньому саміті Євросоюзу, сказав у понеділок міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле.
Він додав, що чекає узгодження правила про мінімальний капітал першого рівня європейських банків в 9%.
Днем раніше Шойбле заявив, що боргову кризу Афін не можна вирішити без значніших списань грецького боргу і уряди намагаються змусити банки прийняти цей факт.
Євросоюз повинен запропонувати до саміту 23 жовтня план боротьби з суверенною борговою кризою, куди будуть входити скорочення грецької заборгованості, запобігання поширенню кризи і захист європейських банків.
Однак банки чинять опір такому рішенню, оскільки незадоволені тим, що приватному сектору доведеться приймати більш значну участь в реструктуризації грецького боргу.
"Деталі плану зараз обговорюються. Вони не всі будуть готові до саміту ЄС, але принципи повинні бути зрозумілі", - сказав Шойбле в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.
Шойбле, як і його французький колега Франсуа Баруан, отримав жорстке попередження від "великої двадцятки", яка вимагала швидко і рішуче взяти під контроль наростаючу кризу.
Франція і Німеччина стверджують, що роблять великі успіхи.
На питання, чи досягне списання грецького боргу 50-60%, Шойбле відповів: "Довгострокове рішення для Греції неможливе без списання боргу, і воно, ймовірно, буде більшим, ніж очікували влітку".
В липні приватні кредитори погодилися добровільно списати 21% грецької заборгованості. Зараз ця сума здається недостатньою. Представники єврозони сказали минулого тижня, що втрати складуть 30-50%.
"Звичайно, ми б хотіли, якщо це можливо, узгодити (участь приватного сектора) разом з банками. Тому ми будемо обговорювати такі речі з ними. Але очевидно, що потрібен рівень участі, якого буде достатньо, щоб знайти довгострокове рішення для Греції. Це неймовірно складно", - констатував Шойбле.
В окремому інтерв'ю німецькому телеканалу ZDF міністр повторив, що банки необхідно рекапіталізувати, щоб запобігти розвитку кризи.
"Нам потрібно краще регулювання, а також краща капіталізація банків, і це ми будемо робити найближчим часом. Не всім це сподобається, але це найкращий спосіб запобігти посиленню кризи через обвал банківської системи", - сказав він.
"Нам просто потрібно визнати, що банки зараз не вірять один одному і тому міжбанківський ринок не функціонує як слід. Кращий спосіб боротьби з цим - найкраща капіталізація", - підкреслив Шойбле.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас