У аграріїв зростають надії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У аграріїв зростають надії

Аграрний ринок
442
Росія буде контролювати обсяг експорту зернових, повідомила журналістам у п'ятницю міністр сільського господарства РФ Олена Скринник. За її словами, важливо не допустити вивезення більше 23-24 млн т зерна в 2011/2012 маркетинговому році, бо це загрожує продовольчій безпеці країни. До 1 листопада уряд Росії може прийняти порядок стягнення митних зборів, які будуть введені, якщо експорт перевищить допустимий обсяг.
Росія очікує в поточному маркетинговому році врожай у розмірі 90-92 млн т зернових (на 50% більше, ніж у минулому), внутрішнє споживання має скласти близько 72 млн т. Після скасування з 1 липня заборони на експорт, що діяла з минулого року, зернотрейдери до 1 жовтня 2011 вивезли 10,7 млн т зерна. При збереженні таких темпів до кінця 2011 року експорт, за оцінками Мінсільгоспу, складе 18-19 млн т.
Минулого тижня про можливість введення мит вже заявляв віце-прем'єр РФ Віктор Зубков. Тоді ринок бурхливо відреагував підвищенням: у вівторок під час торгів на Чиказькій біржі ф'ючерси на пшеницю підвищувалися на 8,8%. Але до кінця тижня відбулася деяка корекція - зростання цін на продовольчу пшеницю в США, за даними агентства "АПК-Інформ", склало 2,7%, в Європі - 1,8%. "Більшу частину продовольчої пшениці з Росії вже вивезено, решта за світовими стандартами - вже фураж", - пояснює цю корекцію директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. На думку президента Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами (GAFTA) Олексія Гаврилова, російські зернотрейдери досягнуть граничного обсягу експорту в лютому 2012 року. Тоді в разі введення Росією загороджувальних експортних мит світові ціни на зернові можуть зрости на 5-6%.
В Україні вже вдавались до подібних протекціоністських заходів. Експортні мита на пшеницю, кукурудзу і ячмінь, введені з 1 липня 2011 року, істотно скоротили обсяг вивезеного з України зерна. У липні-вересні експорт склав всього 3,3 млн т - майже в два рази менше, ніж за аналогічний період минулого, менш врожайного року. Зниження в результаті цього внутрішніх цін, на думку міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, призвело до того, що багато сільгоспвиробників не мали коштів для проведення посівної кампанії. Після акцій протесту аграріїв, що пройшли у столиці, Верховна рада скасувала мита на пшеницю і кукурудзу. В разі якщо президент підпише закон, в Мінагрополітики прогнозують експорт зернових в 2011/2012 маркетинговому році на рівні 24 млн т.
Можливий вихід Росії зі світового ринку зерна допоможе Україні збільшити експорт ще на 2-3 млн т, вважають експерти. Але, на думку гендиректора зернотрейдерської компанії "Волари" Юрія Гордійчука, цього недостатньо для відновлення після дії мит. "Найкращий час для експорту ми вже втратили. Зараз обсяги операцій знижуються", - говорить він. "Якщо експортні обмеження наберуть чинності в Росії тільки в лютому, то за чотири місяці, що залишилися до початку наступного маркетингового року, багато продати не вдасться - всі зазвичай чекають нового врожаю", - додає Гаврилов. Для того щоб замістити Росію на зовнішніх ринках, українським зернотрейдерам доведеться працювати з Єгиптом - основним покупцем російського зерна, зазначає Наливка. "А наші не люблять з ними торгувати - там занадто висока корупція", - додає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас