Цього тижня ми побачимо проект газового консорціуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цього тижня ми побачимо проект газового консорціуму

Енергетика
456
18-те жовтня. Черговий раунд газових переговорів між Україною та Росією. Приводом для зустрічі Віктора Януковича та Дмитра Медведєва стане міжрегіональний економічний форум у Донецьку. Загалом наступного тижня українська сторона братиме росіян в облогу ще з одного флангу. У Санкт-Петербурзі саміт глав урядів СНД. Офіційний привід - підписання угоди про створення зони вільної торгівлі. Неофіційний - газові торги.
Перші натяки про деталі нової газової угоди між Україною та Росією слід очікувати вже цього тижня. Приводом стане чергова зустріч президентів у Донецьку. Втім, саму угоду можемо побачимо не раніше листопада. Аналітики кажуть: найвірогідніше йтиметься про консорціум. Однак тристороннім він стане не одразу.
"Схоже, що між двома сторонами буде знайдено певний алгоритм дій, або конструкт, і він буде запропонований Європі, або одній з найбільших нафтогазових компаній. Або Німеччини, або Італії, або Франції", - розповідає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.
Перш ніж консорціум отримає реальні обриси, Нафтогаз реструктуризують. Створять окремі підприємства. Паралельно задовольнять претензії західних кредиторів. Через борги Нафтогазу. Ціна питання 28 мільйонів доларів.
"Це абсолютно нормальний переговорний процес з кредиторами. Їм також треба роз’яснити, хто буде нести зобов’язання фінансові надалі, після реструктуризації. Запевнити, що ці всі зобов’язання будуть виконуватись. Тим більше, що вони підкріпленні гарантією держави", - каже експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.
Газпром піде на створення консорціуму з двох причин, додають експерти. Перш за все, угода дозволить російському монополісту зменшити ціну на транзит власного газу до Європи. По-друге, навіть 30% частки української труби дозволить впливати на рішення Києва. Отримати доступ на внутрішній ринок. За подібним сценарієм Газпром перебирав контроль над ГТС країн Єврозони.
"Росії на сьогоднішній день потрібна дуже проста річ. Керувати кеш-фло. Керувати фінансовим потоками - перше. І друге - це впливати на формування транзитної ставки. А саме краще для Газпрому, щоб ця транзитна ставка була 0. Дійсно, вони будуть якомога більше керувати, але саме головне, що буде з менеджментом", - пояснив голова правління Альянсу Нова енергія України Валерій Боровик.
Однак, на значні поступки Україні розраховувати не слід. Все залежить, як саме переглянуть формулу розрахунку газу. Крім того, знижка може стосуватися лише газу, який йде на потреби населення. Однак, навіть це не врятує українців від чергового здорожчання палива. Адже нинішня ціна є заниженою, та й поновити співпрацю з МВФ без цього навряд чи вдасться. Повідомляє телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас