Єврозона вступила у вирішальний тиждень перед оголошенням "великого плану" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона вступила у вирішальний тиждень перед оголошенням "великого плану"

Казна та Політика
646
Країни єврозони пообіцяли на минулій у п'ятницю-суботу в Парижі зустрічі "групи двадцяти" оприлюднити 23 жовтня за підсумками саміту ЄС всеосяжний план у боротьбі з борговою кризою.
Однак не всі розбіжності між країнами щодо "великого плану" подолані, пишуть у понеділок зарубіжні ЗМІ. При цьому європейським лідерам треба не розчарувати 23 жовтня ринок - незважаючи на обмеженість у них часу, фінансових ресурсів, а також наявні політичні обмеження.
Країни єврозони ще не дійшли єдиної думки щодо рівня списань для приватних власників грецьких облігацій, не погодили план рекапіталізації європейських банків, який би виклика довіру, а також механізм захисту інших проблемних країн єврозони від грецької кризи, пише Financial Times.
The Wall Street Journal вважає, що в цій ситуації для зняття всіх перешкод потрібні тижні, а не дні. Таким чином, результатом саміту може стати амбітний план, в якому буде не вистачати деталей.
У суботу фінансова G20 заявила, що очікує, що саміт "рішуче відповість на нинішні виклики за допомогою всеосяжного плану".
Деталі плану, як очікує FT, не стануть відомі до четверга, коли урядам країн буде передана доповідь місії ЄС, МВФ, Європейського ЦБ, що проводила аналіз боргової ситуації в Греції. Повинно стати зрозуміло, який реальний обсяг додаткових фінансових потреб Греції - понад узгоджений в липні другого пакет допомоги на 109 млрд євро. Виходячи з цього, зокрема, треба буде погодити обсяг списань для власників грецьких боргів (липнева схема передбачала списання на рівні 21%).
Німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле сказав, що новий пакет повинен забезпечити довгострокове вирішення боргових проблем Греції, причому зі збільшеним внеском з боку приватного сектора, нагадує Financial Times.
За даними джерела WSJ, один з альтернативних сценаріїв передбачає погіршення умов обміну грецьких облігацій на більш довгі папери, 5-літні канікули на виплату відсотків, 50-відсоткове списання номінальної ціни паперів.
Водночас Франція та Європейський ЦБ наполягають, що обмін грецьких боргів повинен залишитися добровільним, що виглядає дедалі більш складним завданням з урахуванням збільшення втрат інвесторів. Тримачі грецьких облігацій, як стало відомо наприкінці тижня, не готові погоджуватися на збільшення втрат.
Без нового плану допомоги Греції неорганізований дефолт країни за зобов'язаннями майже напевно стає неминучим, вважає WSJ.
Що стосується рекапіталізації банків, то європейській владі потрібно, з одного боку, підвищити вимоги до капіталу, з іншого, не знизити доступність банківських кредитів, пише FT.
На зустрічі наприкінці минулого тижня міністри фінансів і глави центральних банків G20 закликали ЄС також до "максимізації мощі Європейського фонду фінансової стабільності з метою запобігання поширенню кризи".
Поки не зрозуміло, чи схвалять у цьому зв'язку лідери країн єврозони рішення змінити механізм роботи Європейського фонду фінансової стабільності, щоб він міг виступати гарантом боргових зобов'язань периферійних країн єврозони.
За даними WSJ, на вихідних міністри фінансів Франції та Німеччини, які провели діловий обід з президентом Франції Ніколя Саркозі, зблизили позиції щодо питання про нові вимоги до капіталу банків, а також зміцнення ефективності європейського фінансового фонду. Очікується, що вимоги до достатності капіталу будуть підвищені, а фонд отримає можливість виступати гарантом за суверенними облігаціями.
Залишаються розбіжності щодо того, протягом якого періоду часу європейські банки повинні будуть підвищити достатність капіталу до нового рівня, а також того, наскільки швидко європейський фонд повинен буде проводити рекапіталізацію сам, якщо ринок не зможе цього зробити.
Останніми тижнями країни єврозони зіткнулися зі зростанням тиску з боку партнерів, які дедалі більше стурбовані наслідками європейської боргової кризи для всієї світової економіки.
"Ми почули в Парижі від наших європейських колег обнадійливі речі про всеосяжний план для боротьби з кризою на континенті", - сказав журналістам після зустрічі G20 в Парижі міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
Бразильський міністр фінансів Гуідо Мантега, пише The Wall Street Journal, сказав, що зустріч показала прогрес і що в європейських лідерів є "відчуття термінової необхідності" вживання антикризових заходів. "Хоча ситуація і складніша, ми бачимо світло в кінці тунелю", - сказав він.
Паризька зустріч міністрів фінансів і глав центральних банків G20 стала завершальним етапом підготовки саміту глав "двадцятки", який відбудеться в Каннах 3-4 листопада 2011 року. На ній європейські проблеми також посядуть центральне місце.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас