Депутат Бундестагу: Через Тимошенко Україна може втратити Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат Бундестагу: Через Тимошенко Україна може втратити Євро-2012

Казна та Політика
792
В Європі упевнені в показовому і політичному характері кримінального переслідування колишнього прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко.
Як передає кореспондент УНІАН, про це депутат німецького парламенту, спікер з питань України Віола фон Крамон Таубадель заявила на прес-конференції в Харкові.
За її словами, в Європі впевнені, що судові процеси у справах опозиціонерів є показовими, порушують принципи демократії та права людини.
Депутат Бундестагу вважає, що через переслідування представників опозиції Україну можуть позбавити права на проведення Євро-2012, також ЄС може відмовитися підписувати з Україною угоду про асоціацію.
"Думаю, що наслідки будуть ще до того, як ми повернемося додому. Ми теж розповімо про наші враження. Україна хоче підписати договір про асоційоване членство в ЄС та вільної торгівлі, але укладення цього договору пов'язане з деякими політичними передумовами. Це стосується і прав людини, і основ правової держави. Україна хоче рухатися в напрямку Європи - ми це прекрасно розуміємо і за інших обставин, можливо, активно її в цьому підтримували б. Країни Євросоюзу не завжди дотримуються однієї думки, але в цьому випадку Європа одноголосна: процес над Тимошенко - показовий і політичний без конкретного складу злочину", - цитує слова Віоли фон Крамон Таубадель харківське інформагентство Status Quo.
Представники німецької делегації також зазначили, що умови, в яких були підписані газові угоди з Росією в 2009 році, були вкрай складними для України. "Це було політичне рішення, яке не можна переслідувати юридичними методами. Крім того, потрібно згадати, в якій політичній ситуації був підписаний цей договір. Тоді були дуже складні умови для ведення переговорів. Це була зима 2009 р., в Болгарії та багатьох інших європейських країнах люди просто замерзали. І, звичайно, збільшувався тиск з боку Європейського Союзу на Україну, тому що українська газотранспортна мережа не функціонувала, як годиться, і ЄС наполягав на укладанні нового газового договору", - зазначила голова парламентської групи, голова німецької делегації Бербель Кофлер.
Раніше на офіційній зустрічі з головою Харківської облради Сергієм Черновим та заступником голови Харківської облдержадміністрації Євгеном Савіним Кофлер також приділила багато уваги судовому процесу у справі Тимошенко. Вона підкреслила, що не може йтися про наближення України до Євросоюзу та Німеччини, якщо в країні не будуть діяти демократичні норми і європейські цінності.
У свою чергу, Чернов зазначив, що переслідування політичних опонентів в Україні було і під час президентства Віктора Ющенка.
"У 2005 році, коли країну очолювали Президент Ющенко, прем'єр-міністр Тимошенко та міністр МВС Луценко, протягом одного тижня звільнили 20 тис. державних службовців, було порушено десятки тисяч кримінальних справ проти керівників опозиції, були арештовані пан Кушнарьов (Євген Кушнарьов - покійний губернатор Харківської області), пан Колесніков (нинішній віце-прем'єр-міністр України), багато інших на районному рівні керівники опозиційних партій. І ми не чули такої підтримки опозиції. Я вважаю, що підтримка не може бути вибірковою, а повинна бути об'єктивною, інакше ми говоримо про подвійні стандарти", - заявив голова облради.
В рамках співпраці між Верховною Радою України та Бундестагом ФРН делегація німецько-української групи з міжпарламентських зв'язків Бундестагу на чолі з Б. Кофлер 12-14 жовтня відвідувала Київ і Харків.
Як повідомляв УНІАН, Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права обіймати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн. та судові витрати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас