Банки-кредитори Греції виступають проти додаткових втрат за грецькими облігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки-кредитори Греції виступають проти додаткових втрат за грецькими облігаціями

Казна та Політика
308
Банки-кредитори Греції виступають проти додаткових втрат по облігаціях Греції і наполягають на дотриманні умов другого пакету фінансової допомоги Афінам, узгоджених 21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони. Відповідну заяву в ході свого інтерв'ю британським ЗМІ зробив керівний директор Міжнародного інституту фінансів (IIF), що представляє інтереси більше 400 світових фінансових компаній, Чарльз Даллара, передає Reuters.
Він розкритикував лідерів Євросоюзу (ЄС) за нездатність забезпечити дотримання липневих домовленостей, попередивши, що додаткові втрати банків можуть змусити інвесторів позбутися облігацій інших проблемних країн зони євро, що призведе до дестабілізації єдиної європейської валюти.
"Ми не вважаємо, що для перегляду досягнутої угоди є підстави. Угода є угода", - констатував Даллара. Керівний директор інституту знаходиться в Європі, де обговорює параметри липневої угоди. Переговори продовжаться на наступному тижні.
Нагадаємо, за підсумками літнього саміту фінансовий сектор дав згоду на участь у новій програмі порятунку Греції, в рамках якої планувався обмін існуючих облігацій на нові 30-літні і 15-річні облігації, причому банки погодилися на втрату 21% чистої поточної вартості (Net Present Value, NPV) за належними їм паперами. Проте в жовтні ц.р. співробітник IIF повідомив, що з урахуванням нинішніх ринкових цін втрати кредиторів збільшаться до 39% чистої поточної вартості бондів на тлі погіршення якості ризикових профілів, що відносяться до Греції.
Наразі остаточні параметри прийнятого в липні рятівного механізму так і не реалізовані, а ряд експертів вже стверджують, що узгоджені тоді втрати приватних кредиторів не зможуть виправити становище, в якому знаходиться Греція.
IIF виступав посередником в переговорах між Євросоюзом і банками - кредиторами Греції в наданні країні другого пакета фінансової допомоги понад діючої програми ЄС-МВФ на 110 млрд євро.
Нагадаємо, 21 липня 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування, причому Європа виділить свою частину через стабілізаційний фонд EFSF на термін мінімум 15 років і за ставкою близько 3,5%. Крім того, фінансовий сектор погодився взяти участь у новій програмі порятунку республіки. Визначено, що внесок банків та інших інституційних інвесторів у програму допомоги складе близько 37 млрд євро в 2011-2014 рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас