НБУ: У банків достатньо ресурсів для зниження ставок по іпотеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: У банків достатньо ресурсів для зниження ставок по іпотеці

Валюта
983
В українських банків більш ніж достатньо ресурсів для того, щоб знизити ставки по іпотеці. Про це заявив перший заступник глави НБУ Юрій Колобов, повідомляє видання "Дзеркало тижня. Україна".
"Як центробанк ми бачимо, що ресурсів у банків більш ніж достатньо (більше 60 млрд грн в еквіваленті знаходиться на кореспондентських рахунках, 55 млрд грн вкладено в ОВДП, близько 20 млрд грн знаходиться в касах банків). Проте найголовніше питання - ціна ресурсів. При поточному рівні інфляції до 10% банки залучають гривню під 12-14%. Відповідно, вони можуть видавати кредити під мінімум 15% річних", - повідомив перший заступник голови Нацбанку.
Всього в держбюджеті на 2012 рік на програму будівництва доступного житла виділено 200 млн грн, на компенсацію ж ставок за іпотечними кредитами передбачено 111 млн грн.
Про необхідність збільшення обсягів цих витрат говорять як в Нацбанку, так і у Верховній Раді. За словами Колобова, виходом із цієї ситуації може стати державна підтримка у вигляді компенсації частини відсоткової ставки.
"В цьому випадку використовуються ресурси банківської системи, і на кожну бюджетну гривню підтримки купується продукції більш ніж на 10 гривень. Більш того, з цих 10 гривень сплачуються податки, створюються робочі місця в будівництві і на підприємствах по виробництву будівельних матеріалів. Адже житло більш ніж на 90% будується з вітчизняної сировини і матеріалів", - зазначив Колобов.
На думку заступника голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики Юрія Сербіна, виділення 6,5 млрд грн з бюджету для забезпечення громадян доступним житлом дозволило б знизити вартість квадратного метра житла до 70% від нинішнього рівня, а необхідний рівень доходів потенційних позичальників, що вимагають банки, зменшився б до 8-9 тис. грн.
Нагадаємо, 3 вересня ц.р. голова НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" повідомив, що Національний банк України має всі підстави і готовий зробити грошово-кредитну політику більш м'якою. У разі необхідності регулятор обіцяє дати банкам більше гривні для більш активного кредитування економіки. "Як відомо, у липні була зафіксована найбільша з 2003 року дефляція. Тобто завдяки не тільки сезонним факторам, але в тому числі і вжитим нами заходам, вже спостерігається значне ослаблення цінової динаміки. Тому в нас є всі підстави зробити грошово-кредитну політику більш м'якою", - заявив Арбузов.
Він повідомив, що якщо банки почнуть активніше кредитувати реальний сектор, і це буде характерно для більшості фінустанов, то НБУ буде всіляко сприяти появі нової гривні, і не тільки по валютних каналах: "У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків... Як тільки банки почнуть потребуватиме гривні для кредитування реального сектора економіки, ми будемо відпускати", - повідомив Арбузов.
"Я навіть можу назвати час, коли це станеться: як тільки запустяться перші операції з іпотечного кредитування - Національний банк відразу відповість. Держбанки цю програму починають і будуть її реалізовувати, але як тільки для цієї програми не буде вистачати гривні, ми обов'язково включимося", - підкреслив Арбузов.
Голова НБУ відзначив, що якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу і вони опиняться на споживчому і валютному ринку, створюючи додатковий тиск на ціни і курс, регулятор тут же відреагує відповідно.
Загальний обсяг нових кредитів у серпні збільшився до 117,9 млрд грн порівняно з липнем і був більшим, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (106,6 млрд грн). Обсяги кредитування за 12-місячними кумулятивними даними (річне обчислення) зросли до 1 трлн 280,5 млрд грн, або на 0,1% у річному обчисленні.
Обсяги кредитування домашніх господарств протягом серпня зменшилися порівняно з липнем до 8,1 млрд грн і були більшими, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (7,3 млрд грн). Обсяги кредитування в річному обчисленні зросли на 2,4%, у тому числі споживчих кредитів (на 2,2%) та кредитів на нерухомість (на 7,2%).
Обсяги кредитування нефінансових корпорацій протягом серпня збільшилися до 108,5 млрд грн порівняно з липнем і були більшими, ніж середній обсяг за попередні 12 місяців (97,2 млрд грн). Обсяги кредитування в річному обчисленні зменшилися на -0,1%, у тому числі у торгівлю (на -2,7%) також зросли в сільське господарство (на 3,1%), промисловість (на 1,3%) та будівництво (на 7,1%).
Нагадаємо, що за даними Нацбанку, в 2010 р. кредитний портфель скоротився на 2,1%, видача позик у національній валюті збільшилася на 16,9%, в т.ч. юридичних осіб - на 27,7%.
При цьому рейтингове агентство Moody's прогнозує зростання кредитного портфеля банків України в 2011 р. на рівні 10%. В агентстві прогнозують, що збільшення кредитного портфеля може привести до незначного зниження частки проблемних кредитів, проте зменшення самого обсягу проблемних кредитів поки не очікується.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас