Королевська: За словами про реформи - поголовне злодійство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: За словами про реформи - поголовне злодійство

Казна та Політика
579
Красти і проводити реформи одночасно неможливо. За реформаторською риторикою української влади ховається самоуправство бюрократії, повальне злодійство чиновників, погіршення умов ведення бізнесу і наступ на соціальні права громадян.
Про це заявила Наталія Королевська - народний депутат України (фракція "БЮТ - Батьківщина"), голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, під час публічних дебатів "Економічні реформи допоможуть побороти корупцію в Україні", організованих Фондом ефективного управління.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Королевської, вона вважає, що системна корупція, яка в Україні досягла загрозливих розмірів, повинна бути викорінена ще до початку масштабних реформ. "Владі слід максимально обмежити втручання чиновників у сферу бізнесу, ліквідувати корупційні функції, передати частину державних повноважень саморегулівним організаціям, перевантажити самі корупційні структури і провести дійсно масштабну дерегуляцію. Країні необхідна система якісного оновлення бюрократії. Але без всеосяжного антикорупційного проекту всі ці зусилля не принесуть очікуваного результату", - вважає Королевська.
"Боротьба з корупцією досягла таких висот, що вже жодних хабарів не вистачає. Ці слова дуже точно характеризують результати реформ у сфері боротьби з корупцією. Говорити про реформи як про спосіб подолання корупції - це найбільший політичний обман. За реформаторською риторикою ховається самоуправство бюрократії, повальне злодійство чиновників, погіршення умов ведення бізнесу і наступ на соціальні права громадян", - заявила депутат.
Вона переконана: "Не можна доручати корупційній бюрократії проведення реформ. Це все одно, що доручити бармену боротися з алкоголізмом у барі. Нинішня бюрократія нічого не доведе до кінця або перекрутить суть будь-яких перетворень. Бюрократія успішно відтворює корупцію. Боротьба з корупцією перетворюється на політичний інструмент: переслідування політичних противників, посилення вертикалі влади шляхом демонстративного покарання корупціонерів, які не підкоряються цій владі".
На думку народного депутата, економічні реформи не допоможуть подолати корупцію, якщо на це не буде політичної волі у керівництва країни. "Розмір хабарів в Україні перетворився на своєрідний індекс Доу-Джонса. Якщо обсяг хабарів росте - значить, є економічне зростання в даній галузі. З корупцією можна або боротися, або співпрацювати. Третього не дано. Проводити реформи, не поборів корупції, значить намагатися досягти з корупцією компромісу. Не сумнівайтеся, що ви й не помітите, як опинитеся співучасником! Це все одно, що оголосити ліс заповідником і очікувати, що браконьєри добровільно перетворяться на лісників", - заявила Королевська.
Глава парламентського Комітету назвала три умови, які необхідно виконати, щоб успішно подолати корупцію. "Перше - мати політичну волю на зміну самої моделі економічних і політичних відносин в країні. Друге - політики і чиновники повинні почати з себе, тому що красти і проводити реформи одночасно неможливо. Третє - необхідний консолідований запит суспільства на такі зміни, підкріплені політичними вимогами. Реформами повинні зайнятися нові некорумповані обличчя в політиці та державному управлінні", - заявила Королевська.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас