У Москві заявили, що Росія пробачила Україні борги ЄЕСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Москві заявили, що Росія пробачила Україні борги ЄЕСУ

Казна та Політика
1929
Росія, по суті, пробачила борг корпорації "Єдині енергетичні системи України", закривши справу проти Юлії Тимошенко на початку 2000-х років.
Про це в коментарі УНІАН заявив генерал-полковник, начальник Головного управління міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони Росії в 1996-2001 роках Леонід Івашов.
"Нова справа - це обдурювання. Росія, по суті, пробачила Україні цей борг заради більш високих стратегічних цілей, для того, щоб ми не сварилися і жили мирно, дружно", - сказав Івашов.
За його словами, у справі ЄЕСУ насправді зіграло не Міноборони Росії, а безпосередньо російський уряд на чолі з Віктором Черномирдіним, який тоді сильно скоротив армії Росії бюджет і запропонував військові борги України за газ "видряпувати будівельними матеріалами". Він зазначив, що фактично борги ЄЕСУ були передані Міноборони РФ.
Івашов також повідомив, що особисто брав участь у переговорах на рівні міністрів оборони і глав урядів двох країн. За його словами, тоді Україна запропонувала товари для погашення боргу з газу за завищеними цінами. "Фактично, нам пропонували купувати звичайні унітази за ціною золотих", - сказав Івашов і додав, що, незважаючи на це, Росія погодилася на такі умови.
Як підкреслив Івашов, пізніше в результаті розглядів глава Управління військового бюджету Міноборони Росії Георгій Олійник був засуджений за такі дорогі покупки і відсидів майже чотири роки. "На цьому конфлікт був погашений, і Росія, по суті, Юлії Тимошенко та іншим урядовцям пробачила борг", - сказала він.
Він нагадав, що справа проти Тимошенко була порушена тоді, коли до відповідальності залучали Олійника. Однак, за його словами, на початку 2000-х років справа була закрита.
Відповідаючи на питання, чому з'явився лист на адресу уряду України від Міноборони Росії з проханням повернути 405 млн. дол за борги ЄЕСУ, Івашов сказав: "Кримінальна справа проти Тимошенко закрита, але питання залишається. Міноборони РФ хотіло щось заробити не в рамках розгляду кримінальної справи, а в рамках військово-економічних відносин".
При цьому він додав, що "об'єктивно борг ЄЕСУ перед Міноборони висить, офіційного документа про те, що борг вибачаємо, немає".
Водночас Івашов підкреслив, що якби Росія хотіла домогтися повернення грошей, був би ініційований розгляд позову в міжнародних інстанціях. "Сьогодні Росія проти повернення до розгляду цієї справи", - вважає він.
Івашов не виключив, що в Росії насправді, можливо, хочуть не повернути гроші, а вплинути на газові переговори.
Крім того, як вважає Івашов, засуджений за борги ЄЕСУ Олійник "потрапив під роздачу". "Йому наказували підписувати ці документи. Я був свідком того, як на нього начальник Генштабу Росії кричав, мовляв, у Міноборони немає грошей, Вам дають, а Ви не хочете купувати. Олійник не хотів купувати за такими божевільними цінами, але тоді на нього натиснули з уряду РФ", - сказав Івашов.
Нагадаємо, 13 жовтня Служба безпеки України порушила щодо Тимошенко нову кримінальну справу. Опозиційний політик підозрюється у замаху на розтрату 405 млн. доларів в 1990-ті роки - за спробу покласти борги корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) на бюджет країни.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас