Член ради ЄЦБ закликає до створення бюджетного управління єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член ради ЄЦБ закликає до створення бюджетного управління єврозони

Валюта
143
Член ради керуючих Європейського центрального банку (ЄЦБ) Юрген Штарк закликає до створення європейського бюджетного управління, повідомляє агентство Bloomberg. За його словами, таке управління могло б стати ядром Міністерства фінансів єврозони, створити яке запропонував президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше.
Незалежне управління могло б почати діяти на неформальній основі, що не вимагає внесення змін до угоди між країнами регіону. До його обов'язків має увійти відстеження ситуації в бюджетній сфері і дотримання країнами регіону бюджетних норм, відзначив він.
"Управління може стати ядром Міністерства фінансів єврозони, - заявив Штарк. - З часом необхідно буде внести відповідні зміни до угоди між країнами, це дало б управлінню повноваження втручатися в бюджетні процедури держав. Інакше ми ніколи не прийдемо до фінансової дисципліни, необхідної для чіткого функціонування валютного союзу".
У червні цього року Тріше заявив, що урядам 17 країн - учасниць єврозони треба серйозно розглянути питання про створення єдиного Мінфіну. На думку глави ЄЦБ, Міністерство фінансів могло б виконувати такі функції, як контроль за бюджетною політикою регіону, політикою в галузі підвищення конкурентоспроможності національних економік, а також встановлення "конкретних зобов'язань" для країн, що зазнають фінансових труднощів.
Штарк подав у відставку з поста члена ради керуючих ЄЦБ у вересні цього року, на його місце Німеччина висунула заступника міністра фінансів Німеччини Йорга Асмуссена. Європарламент схвалив кандидатуру Асмуссена 13 жовтня, тепер необхідна її підтримка європейськими лідерами на саміті ЄС, який відбудеться 23 жовтня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас