Ъ: Овочі зросли замість інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Овочі зросли замість інфляції

Аграрний ринок
654
Гарний урожай спровокував обвал цін на овочі та картоплю, тому уряд сподівається, що споживча інфляція за підсумками року буде на рекордно низькому рівні в 7%. Гальмування цін буде нетривалим, оскільки через нестачу сховищ вже взимку ціни на овочі знову почнуть підвищуватися, кажуть експерти. Однак загальне сповільнення інфляції стане позитивним макроекономічним сигналом для інвесторів.
Збитки фермерів через перевиробництво овочів дозволяють уряду знизити прогноз споживчої інфляції. Як заявив учора прем'єр-міністр Микола Азаров, дефляційні тенденції дають можливість вийти до кінця року на 7-відсоткову інфляцію, тоді як бюджет і соціальні стандарти розраховані виходячи зі зростання цін в 2011 році на 8,9%. Минулий рік завершився з показником 9,1%. "Ми вже отримали дані щодо першої декади жовтня і бачимо дефляцію. Це дозволяє нам розраховувати і за підсумками місяця на дефляцію або дуже невелике зростання цін. Такі темпи дозволяють нам ставити нове завдання на рік - інфляцію в межах 7%, що буде рекордом", - заявив прем'єр-міністр. Зазначимо, що після 2002 року, коли в Україні була зафіксована дефляція (-0,6%), найменший показник інфляції становив 8,2% в 2003 році. При цьому за 9 місяців 2011 року споживчі ціни зросли лише на 4,2%.
Нульову інфляцію Микола Азаров пояснює падінням цін на овочі. "У вересні 2010 року ціни зросли на 2,9%. Це дуже високий показник, але що його викликало? - запитав прем'єр, і сам відповів. - Торік була посуха, і, відповідно, різко зросли ціни". Тоді овочі подорожчали на 16,8%, тоді як у вересні з 2007 по 2009 роки ціни на них постійно падали. Особливістю нинішнього року став гарний урожай (завдяки розширенню площ і сприятливій погоді), який привів до зниження цін на продукти харчування. "Ще недавно ціни на гречку були близько 18 грн/кг, і всі нас лаяли за це. Зараз ви таких цін не знайдете: гречка коштує 10 грн/кг, і ми сподіваємося, що ця ціна надалі істотно не знизиться. Та ж ситуація з цукром - він коштує 6,5 грн, і дай бог, щоб далі не дешевшав, тому що це не дозволить аграріям зберегти рентабельність", - говорить прем'єр-міністр. Однак основний ефект на інфляцію, за його словами, надають овочі: "Дешевшає все: картопля, капуста - так званий борщовий набір. Усе це має безпосередній вплив на загальний показник інфляції". У липні дефляція склала 1,3%, в серпні - 0,4%, а у вересні в країні спостерігалося практично непомітне зростання цін - на 0,1%.
Позиція прем'єр-міністра підтверджується розрахунками Держстату. Якщо ще станом на червень середньорічні темпи зростання цін на овочі становили 29,9%, то за наступний квартал ціни впали на 56%. У результаті до кінця вересня українські овочі продавалися на 39,7% дешевше, ніж рік тому. Картопля подешевшала з початку року на 47,3%, а за 12 місяців - на 48,4%. Дуже великий вплив цього фактора підтверджує і базовий індекс споживчих цін, що розраховується статистичним відомством, який не враховує цінові коливання на сезонні продукти. Він жодного разу не показав дефляцію, підвищившись з початку року на 5,7%.
Така позитивна для споживачів динаміка триватиме лише до початку наступного року. "Ціни на овочі, крупи і цукор уже зараз на порозі рентабельності, і подальше зниження може негативно позначитися на ній в наступному році. Однак і зростання цін швидше за все вдасться уникнути - до кінця року вони будуть стабільними", - відзначає гендиректор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа. "Зараз пік пропозиції, внаслідок чого ціни на овочі продовжують знижуватися. Однак таке "свято життя" триватиме недовго. Через відсутність сховищ вже до кінця року ціни стабілізуються, а з початку 2012 року почнуть зростати", - уточнює генеральний директор "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов. Але падіння цін на овочі з початку року на 40,3% буде непросто компенсувати.
Мінімальний приріст інфляції стане хорошим сигналом для інвесторів. "Гальмування інфляції буде оцінене як стабілізація внутрішньої макроекономічний ситуації і, крім того, зниження тиску на гривню", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Однак, за його словами, крім зниження цін на продукти харчування, для такої низької інфляції також необхідно термінове зниження цін на енергоносії, оскільки на тлі падіння споживчих цін зростають витрати виробників - з початку року вартість їхньої продукції зросла на 9,9%. "Тому гальмування зростання цін можливе лише у випадку, якщо уряду все-таки вдасться домогтися перегляду цін на російський газ", - упевнений Устенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас