Любителі екзотики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Любителі екзотики

Валюта
1391
Боргова криза і страхи, пов'язані з долею долара і євро, спонукають інвесторів усього світу звернути увагу на франки, крони і навіть азіатські валюти. У якій валюті сьогодні можна бути впевненим, куди інвестувати кошти?
Все пройшло несподівано оперативно. "No English", - пробурмотіла спочатку співробітниця банку. Але вже через хвилину у віконці номер три невеликої філії Торгово-промислового банку Китаю в Пекіні з'являється перекладачка. Відкрити рахунок в юанях не проблема, говорить банківський клерк і заповнює два формуляри. Те, що клієнт іноземець і заявляє, що не живе в Китаї, її не бентежить. "Немає проблем, ми вкажемо адресу готелю", - пропонує вона і записує у формі "Кемпінські". Візу показувати теж нема необхідності. Перекладачка повідомляє, що у своїй країні клієнт зможе зняти гроші зі свого рахунку в будь-якому банкоматі з червоно-зелено-синім логотипом Union Pay. Через десять хвилин клієнт залишає банк, тримаючи в руках ощадну книжку і банківську карту - мрія будь-якого інвестора, і не тільки європейського, страхи якого з приводу девальвації євро настільки великі, що змушують шукати альтернативу. Китай погодився поступово ревальвувати свою штучно занижену валюту. Перспектива виглядає дуже привабливою.
Але особливої радості від цього людина з "Кемпінські" поки випробовувати не повинна. Кожен, хто відкриває рахунок в Китаї, повинен бути зареєстрований там - це закон. Банківські службовці в пекінській філії просто проігнорували його швидше за все тому, що отримали згори наказ активно залучати грошові вклади.
Приватні інвестори, хто побоюється державної заборгованості та інфляції, cкуповують валюти країн з економікою, що стрімко розвивається, не обтяжених боргами. Так роблять все більше і більше учасників ринку. Тільки в німецьких банках з початку року в два рази зросла кількість рахунків приватних клієнтів в інших валютах, насамперед франках і кронах. Аналогічні справи у дилерів золота, які продають європейцям крюгерранди і кілограмові зливки. Золото купити легко. Але як йдуть справи з інвестуванням в іноземну валюту? І у що виливаються такі операції? "Приватні інвестори стурбовані, і це правильно, адже єврозона тріщить по швах", - каже Ульріх Штефан, глава відділу стратегічного інвестування приватних і корпоративних клієнтів Deutsche Bank. Єврозона поступово перетворюється на трансферний союз, в якому Німеччина бере на себе зобов'язання покривати борги слабких країн, які не впоралися з цим самостійно. Впровадження програми викупу Європейським центральним банком держоблігацій країн-боржників рятує слабкі південні країни від руйнівно високих відсоткових ставок. Однак цей механізм діє за таким же принципом, як і друкування грошей, збільшуючи ризик інфляції. "Євро впаде", - стверджує Алан Грінспен, колишній глава ФРС США.
"Нова м'яка валюта"
З вуст Грінспена це звучить дивно, оскільки ситуація в США нітрохи не краще: безпрецедентно високий рівень заборгованості, втрата рейтингу ААА, наростання рецесії. Вся надія тільки на нові випуски облігацій, а значить, ФРС знову запустить друкарський верстат, що збільшує ризик інфляції і, ймовірно, послабить долар. Для японської ієни все виглядає так само сумно: Moody's вже знизило кредитний рейтинг країни, яка страждає від боргів і рецесії, до Aa3 - на три щаблі нижче вищого рівня. "Стара тверда валюта - фунт, долар США, ієна і євро - стали новими м'якими валютами", - ставить сумний діагноз валютний експерт Commerzbank Майкл Отт.
Тепер європейці для забезпечення надійності своїх заощаджень всерйоз замислюються про необхідність диверсифікувати свої банківські вклади.
Захоплення франками
Валютний притулок номер один - швейцарський франк. За перше півріччя його курс зріс на 28%, що практично зрівняло вартість франка з вартістю євро. Інвестори навіть платять Швейцарії за те, що країна дає дозвіл позичати їй гроші. Курс держоблігацій, які будуть погашені протягом 18 місяців, зріс більш ніж на 106%. При ставці 4% прибутковість цінних паперів становить -11%, тобто має від'ємне значення. Оскільки розмір швейцарської економіки дуже малий, перебільшений попит зустрічається з обмеженою пропозицією, що призводить до перекосів у ціноутворенні.
В цілому швейцарська економіка страждає від цього. Пітер Атанас, член ради директорів компанії-виробника ліфтів Schindler, називає високий обмінний курс "верстатом для знищення прибутку".
Теоретично франк сильно переоцінений. Якщо відштовхуватися від теорії паритету купівельної спроможності, при якому економісти порівнюють, скільки одиниць різних валют необхідно для купівлі певного набору товарів, швейцарський банк Sarasin повинен підтримувати курс на рівні 1,35 франка за євро.
Якщо ж вірити індексу БігМака, який розраховується британським The Economist на основі вартості гамбургера в різних країнах світу, курс франка відносно євро завищений на цілих 60%. Іншими словами, якщо хтось все ще сподівається на подальше підвищення курсу швейцарського франка, він робить ризиковану ставку. За словами Олександра Коха з UniCredit, у середньостроковій перспективі обмінний курс зросте з 1,15 до 1,30 франка за євро. Хоча не виключено, що у разі загострення кризи євро курс франка може злетіти вгору. Але тоді, на думку експерта з іноземної валюти Commerzbank Ульріке Рондольф, Національний банк Швейцарії "негайно втрутиться". Вже зараз центральний банк бере активну участь у стабілізації обмінного курс франка до євро, щоб зберегти відсоткові ставки близькими до нуля. Швейцарія вже не раз загрожувала ввести контроль потоків капіталу і прив'язку франка до євро. Однак це мало вплине на сповільнення процесу подальшого підвищення курсу франка. "Поки неприйняття ризику інвесторами залишається на високому рівні, позиції франка навряд чи послабляться", - вважає Вероніка Шахенмайр-Шлік зі швейцарського приватного банку Pictet.
Норвегія - країна надлишків
Подорожчання швейцарського франка зумовлене припливом капіталу інвесторів. Але на зростання курсу національної валюти великий вплив робить також сальдо рахунку поточних операцій країни, яке є своєрідним індикатором співвідношення попиту та пропозиції національної валюти. Профіцит цього сальдо вказує на підвищений попит на валюту, як в багатій на нафту і газ Норвегії. Доля місцевої крони залежить від цін на нафту: якщо вони падають, зменшується і вартість крони. Однак імовірність падіння цін до критичного рівня, з яким держава не впорається шляхом операцій на відкритому ринку, практично дорівнює нулю: у розпорядженні норвезьких державних фондів більше 350 млрд. євро. "У Норвегії відсутні ризики падіння валютного курсу", - стверджує валютний консультант Helaba Крістіан Апельта. Десятирічні норвезькі держоблігації в даний час забезпечують відсотковий дохід на 0,3 в.п. вище в порівнянні з німецькими держоблігаціями. "Відсоткова перевага крони перед євро, швидше за все, буде збільшуватися", - припускає Апельта. Центральний банк, ймовірно, знову підвищить відсоткові ставки, що може призвести до подальшого збільшення прибутковості держоблігацій. "Однак глобальна гонитва за безпечними інвестиціями може протидіяти цьому ефекту", - продовжує Апельта. Інвестори масово скуповують норвезькі облігації, ціни на них зростають, а прибуток, відповідно, падає. Валютний експерт Андреас Ханер з Allianz Investors Global не схильний переоцінювати роль норвезької валюти: "Хоча норвезька крона залишається дуже дорогою, це всього лише приємне доповнення до здорових державних фінансів Норвегії та її стійких доходів від видобутку нафти".
У Швеції, на відміну від країни-сусідки, спостерігається зростання бюджетного дефіциту, але боргова криза країні поки не загрожує, тому деякі інвестори із зони євро воліють вкладати в шведські крони. "Швеція має найвищі темпи економічного зростання в Європі, які в 2011 році приблизно складуть 4-5%", - відзначає Ульріх Штефан. Економіка, що швидко розвивається, є рушійною силою обмінного курсу, оскільки економічне зростання відображає високу продуктивність праці, а отже, високу конкурентоспроможність на світовому ринку. Експерти SEB вказують на деяке сповільнення зростання економіки. "Проте фінансова база Швеції набагато міцніша, ніж єврозони", - міркує аналітик SEB Томас Кебель.
Валюта кенгуру
В умовах глобальної інфляції перевагу мають країни, що експортують сировину. "Якщо ціни зростають, їх валюта виграє", - вважає Апельта. Австралійський долар розглядається як сировинна валюта. Тому "і в печалі, і в радості" австралійський долар завжди йде в ногу з ринковою кон'юнктурою. Сповільнюється зростання, падає попит на сировину в світі, знижуються ціни, австралійський долар втрачає в ціні. Інвестори, які вкладають в австралійський долар, повинні бути готові до подібних коливань. Так, внаслідок біржового краху австралійська валюта за короткий час впала на 7%.
Привабливими і одночасно небезпечними виглядають відносно високі відсоткові ставки. Порівняно з німецькими облігаціями ставки за десятирічними суверенними облігаціями Австралії на 2 в.п. вищі. "Завдяки нульовим відсотковим ставкам Америка безкоштовно надає гроші, що робить австралійський долар відносно цікавим для інвесторів", - каже Ульріх Штефан. "Інвестори беруть дешеві позики в США і вкладають їх в Австралії, попит таких" керрі-трейдерів "підштовхує курс австралійської валюти вгору. Як тільки активність "трейдерів" знижується, австралійська валюта помітно слабшає", - зауважує Отт.
Сировинною валютою, по суті, є також канадський долар. Канада виграє завдяки родовищам нафтоносного піску. "Передумови для подальшого зміцнення канадського долара, безумовно, є", - вважає консультант DZ-Bank Соня Мартен. Однак тут теж не все так гладко: 75% канадського експорту йде в США. "США і Канада як старший та молодший брати: якщо не довіряєш одній валюті, не купуй іншу", - вважає Штефан.
Азія кличе
"Курс сінгапурського долара відносно швейцарського франка в Азії зростає", - констатує Апельта. У місті-державі вже протягом багатьох років спостерігається профіцит рахунку поточних операцій. На хвилі кризи в Європі та Америці керуючі інвестфондами в Сінгапурі готуються до ще більшого припливу капіталу. Це ще більше може підняти сінгапурську валюту в ціні. Але й тут знайдеться ложка дьогтю: жодна азіатська країна не залежить так сильно від стану світової економіки, як Сінгапур. У цілому фінансова система Сінгапуру дуже здорова: обидва державні фонди мають у розпорядженні понад 250 млрд. євро. Проте придбати держоблігації не так вже просто, іноді це не під силу навіть великим міжнародним банкам.
Складніша справа з вкладеннями в китайських юанях. У середньостроковій перспективі Пекін прагне до щорічної п'ятивідсоткової ревальвації валюти. Китайська влада знає: якщо вона хоче реформувати свою економіку, підвищити приватне споживання і зменшити залежність від американських боржників, в довгостроковій перспективі вони повинні відмовитися від прив'язки валюти до долара і перетворити юань на конвертовану валюту. Контроль за рухом капіталу в Китаї стає більш ліберальним. З початку поточного року китайським компаніям дозволено розміщувати іноземні інвестиції в юанях. З січня Bank of China в Нью-Йорку пропонує відкриття рахунків в юанях. За день дозволяється обмінювати до $4 тис. Такі компанії, як McDonald's, випускають облігації в китайській валюті, щоб в подальшому фінансувати свою експансію в Піднебесній.
Але в Європі є й такі, хто залишається вірним євро і хеджує свої валютні ризики по-своєму, як клієнти Deutsche Bank. Зрілі німці, стоячи перед касою, розмахують купюрою перед носом касира: "Подивіться на букви і серійний номер, - обурюються вони, - банкноти з буквами Т, Y і М ми ні за що не приймемо". На євробанкнотах T позначає Ірландію, Y - Грецію, а М - Португалію. Емоційні пенсіонери не бажають бачити банкноти країн, не які заслуговують на довіру, приймаючи лише ті, на яких значиться німецька X.
Звичайно, вони могли б зробити те ж саме, вкладаючи в держоблігації Німеччини. Проте з урахуванням інфляції мова йшла б швидше не про дохід, а про можливість грошових втрат. А от у випадку розвалу валютного союзу шанси німецького євро на зростання будуть навіть вищі, ніж у швейцарського франка. У цьому сенсі старики вже вклали свої кошти в надійну і найтвердішу валюту світу: німецьку марку.
Тетяна Буй, Маттіас Камп
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас