Експерт: За час дії експортних мит на зернові Україна недоотримала 1,5 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: За час дії експортних мит на зернові Україна недоотримала 1,5 млрд дол

Аграрний ринок
278
За час дії експортних мит на зернові культури Україна недоотримала 1,5 млрд дол. валютної виручки. Про це в ході круглого столу повідомив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський, передає кореспондент РБК-Україна.
"За той час, поки діяли експортні мита на зернові культури, Україна недоотримала близько 1,5 млрд дол. валютної виручки. Що істотним чином може вплинути на курс національної валюти", - заявив Ярославський.
Незважаючи на це обмеження, за його словами, аграрії змогли внести позитивний внесок у сальдо міжнародної торгівлі України.
"За 8 місяців 2010 р. сальдо аграрної продукції склало 2,2 млрд дол., в цьому році за той же період - 3,6 млрд дол.", - сказав Ярославський.
Нагадаємо, негативне сальдо валютних інтервенцій НБУ у вересні 2011 р. перевищила 1,9 млрд дол. Золотовалютні резерви України за цей період скоротилися на 3 млрд дол. - до 35 млрд дол.
Раніше, Верховна Рада України (ВР), 7 жовтня, в ході пленарного засідання схвалила в цілому законопроект № 9239 від 4 жовтня ініційований народним депутатом від фракції Партії регіонів Григорієм Калетніком, про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур.
Законопроект був схвалений в редакції, запропонованій комітетом ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. За відповідний законопроект проголосували 279 народних депутатів за мінімально необхідних 226.
Так, відповідно до схваленої редакції законопроекту скасовуються експортні мита на пшеницю та кукурудзу. Ввізні мита на ячмінь залишаються незмінними - 14% , але не менш як 23 євро 1 за тону і діють до 1 липня 2012 р.
Раніше, глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк запропонував Кабміну скасувати мита, однак проти виступило Міністерство фінансів.
На думку Мінагрополітики, результатом введення мит стало зниження трейдерами закупівельних цін на зерно на внутрішньому ринку країни, скорочення продажів аграрними господарствами, що і зумовило низькі обсяги зернового експорту. У липні з України було вивезено лише близько 370 тис. т зерна, що на 80% менше, ніж у червні. Низький обсяг експорту спостерігався і в серпні: за перші 27 днів місяця на зовнішні ринки було поставлено близько 900 тис. тонн зерна проти 1,3 млн у серпні 2010 р.
Нагадаємо, що з 1 липня України скасувала квоти на експорт зернових, які були введені в восени 2010 р. через неврожай.
Замість квот було введене мито на експорт зерна до 2012 р.: на експорт пшениці на рівні 9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну і ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну.
В результаті експорт з України практично припинився. Зернотрейдери пояснюють, що не можуть конкурувати з компаніями з РФ, оскільки російське зерно мінімум на 30 дол./т дешевше за українське.
Зазначимо, Україна планує в 2011 р. зібрати урожай в обсязі 51 млн т, що дозволяє експортувати 23-24 млн т зерна. У 2010 р. Україна зібрала 39,2 млн т зерна і експортувала 12,7 млн т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас