Незгодні взялися за мільярдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незгодні взялися за мільярдерів

Казна та Політика
1649
Рух "Окупуй Уолл-стріт" провів разом з іншими організаціями гучні акції протесту біля будинків найбільш забезпечених жителів Нью-Йорка. За оцінками поліції, в несанкціонованому "Марші мільйонерів" взяло участь близько 500 осіб, які вимагали продовжити термін дії додаткової двопроцентного податку для багатих. Протестуючі на кілька годин паралізували рух у самому центрі Манхеттена, але влада не стала застосовувати силу для розгону демонстрантів.
Ще влітку об'єднання під назвою "Коаліція за надійну економіку для всіх" (SEFAC) оголосило в соціальних мережах про підготовку "Маршу мільйонерів". За задумом організаторів, учасники акції мали пройти по П'ятій авеню уздовж Центрального парку, вимагаючи продовжити термін дії спеціального податку для багатих. Два роки тому законодавча асамблея штату Нью-Йорк прийняла рішення, згідно з яким жителі штату, які заробляють понад $200 тис. на рік, повинні щорічно виплачувати додатковий двовідсотковий податок. Термін дії цієї поправки закінчується в грудні, і, як вважають організатори акції, в результаті бюджет штату може втратити не менше $5 млрд.
У вівторок до декількох сотень активістів SEFAC, які зібралися в центрі Манхеттена, приєдналися члени профспілок, а також учасники рухів "Окупуй Уолл-стріт" і "99%". Всього, за оцінками поліції, "Марш мільйонерів" зібрав не менше 500 осіб. Колону з духовим оркестром в голові супроводжувала не менша кількість журналістів. "Ми вже проводили подібну акцію в травні, але тепер, коли до нас приєдналися члени руху "Окупуй Уолл-стріт", ми стали сильнішими, і нас нарешті помітила преса", - не приховував задоволення директор SEFAC Майкл Кінкі.
У списку, який організатори роздали всім учасникам, значилося п'ять адрес. Спочатку демонстранти з плакатами "Мільйонери повинні платити більше!" постукали у зачинені двері особняка власника News Corp. Руперта Мердока. Потім 20 хвилин вигукували гасла біля входу в будинок голови JP Morgan Chase Джеймі Даймона. Після цього бій барабанів і звуки труб порушували спокій сусідів керуючого New York Private Bank and Trust Говарда Мілстайна і мільярдера Джона Полсона.
Акція, що тривала трохи більше двох годин, майже паралізувала рух у самому центрі Манхеттена. Проте мер Нью-Йорка Майкл Блумберг заявив, що влада міста не збираться застосовувати силу для розгону демонстрантів. "Ці люди реалізують свої конституційні права, і, якщо вони хочуть заявити про свої вимоги і при цьому виконують вимоги закону, ми не можемо їм заважати", - пояснив він. Одночасно мер повідомив, що не уявляє, як довго члени руху "Окупуй Уолл-стріт" будуть займати Закотті-парк. "Думаю, вони будуть протестувати, поки дозволяє погода", - заявив він.
Втім, спроби активістів провести власні акції в інших містах були жорстко припинені поліцією. У вівторок стало відомо про те, що шістьом учасникам руху "Окупуй Вашингтон" вдалося проникнути в будівлю конгресу США. Після того як демонстранти почали скандувати гасла і розгорнули плакат "Багаті повинні платити податки", вони були негайно заарештовані поліцією.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас