США загрожують Китаю війною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США загрожують Китаю війною

Казна та Політика
2622
Американський сенат схвалив законопроект, що дозволяє карати Китай за заниження курсу юаня. Пекін вважає, що закон може занурити глобальну економіку в депресію.
Законопроект повинен чинити тиск на країни, які, на думку США, спеціально занижують курс національної валюти заради створення вигод для експортерів. За документом, американська влада буде оцінювати, наскільки занижено курс, щоб потім включити різницю в "компенсаційне мито". Цей збір Вашингтон стягує з імпортованих товарів, виробники яких, на його думку, отримують необґрунтовану держпідтримку.
Проект був схвалений у вівторок ввечері 63 сенаторами, в основному демократами, але його підтримали і кілька республіканців. Китайська економіка продовжує досить швидко зростати, в тому числі за рахунок експорту, тоді як американська стагнує (зростання ВВП в II кварталі склало 9,5 і 1,3% відповідно). Сенатор-республіканець Джеф Сессіонс, який зазвичай виступає за свободу торгівлі, навіть перешкодив однопартійцям не допустити голосування за проектом. На його користь висловився і колишній торговий представник США Роб Портман - незважаючи на те що він працював в адміністрації Джорджа Буша, яка виступала проти валютних мит.
Голова сенатського комітету з фінансів Макс Баукус вважає, що заниження курсу юаня - один із способів порушення правил міжнародної торгівлі: "Законопроект - важливе попередження Китаю".
За кілька годин до голосування в сенаті китайське державне інформагентство Xinhua заявило, що проект нагадує закон Смута - Хоулі 1930 р., який підвищив до рекордних рівнів імпортні мита більш ніж на 20 тисяч товарів і, як вважають багато економістів, сприяв поглибленню Великої депресії. "Порівнюючи поточну соціально-політичну ситуацію [в США] з тим, що було 80 років тому, ми можемо знайти абсолютну схожість: економічний спад, високий рівень безробіття, суспільне невдоволення і збільшення кількості політичних конфліктів, особливо напередодні президентських виборів. Законодавці звертають увагу насамперед на економічні інтереси своїх виборчих округів і не розглядають важливі політичні та економічні проблеми з міжнародної точки зору", - йдеться в заяві агентства.
Курс юаня до долара зріс на 30% з 2005 р., коли Китай відмовився від фіксованого курсу, але в США вважають, що він все ще занижений на 40%. Аналітики вважають, що Китай продовжить поступово зміцнювати свою валюту.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас