Словаки блокували порятунок ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Словаки блокували порятунок ЄС

Казна та Політика
1246
Як писали ЭИ", фонд EFSF - найважливіший інструмент для надання екстреної фінансової допомоги потерпілим європейським країнам. Про його створення члени Євросоюзу домовилися в травні 2010 р. Фонду були передані повноваження з викупу на вторинному ринку облігацій країн ЄС, а також дозволено видавати кредити нужденним державам.
Кількість коштів, які 16 учасників єврозони повинні вносити для наповнення EFSF, коливається залежно від розмірів їхніх економік - від 0,09% для Мальти (EUR0,4 млрд.) до 27,13% для Німеччини (EUR119,4 млрд.).
Та з поширенням в Європі боргової кризи у фінансових колах почали наростати побоювання, що коштів фонду може не вистачити, якщо грошова допомога терміново знадобиться таким великим країнам, як Італія чи Іспанія. Щоб вселити впевненість у інвесторів, на екстреному саміті 21 липня влада ЄС вирішила збільшити капітал ESFS на 75% - до EUR780 млрд.
Новим 17-м учасником ESFS стала Естонія, вклад якої був визначений у 0,26% (EUR1, 99 млрд.) Відсоткові частки інших учасників фонду майже не змінилися. Частка Словаччини збільшилася на одну тисячну відсотка - до 0,991%, щоправда, в абсолютному вираженні внесок країни зріс більш ніж на 75% - до EUR7, 727 млрд.
За правилами єврозони, розширення фонду можливе лише після ратифікації відповідного законопроекту парламентом кожного з членів єврозони. Словаччина залишається останньою країною, яка не затвердила збільшення EFSF.
Вчора на найважливішому для єврозони засіданні парламенту Словаччини з 150 депутатів були присутні тільки 124. На підтримку збільшення EFSF проголосували 55 народних обранців при необхідному мінімумі в 76 голосів. При цьому проти проголосували 9 депутатів, а 60 парламентаріїв утрималися.
Як пояснив лідер партії "Свобода і солідарність" (входить до правлячої коаліції) Ріхард Сулик, Словаччина повинна "зробити непропорційно високий внесок у європейські фонди", і він буде домагатися перегляду частки своєї країни.
Більшість словаків незадоволені тими обставинами, що гроші з бюджетів бідних членів ЄС направляються на допомогу багатим, які не бажають економити. ВВП на душу населення Греції (EUR22 тис.), що отримує дешеві кредити з фонду EFSF, майже в півтора рази вище, ніж у Словаччині (близько EUR16 тис.) За словами Сулика, в основі ESFS лежить ідея фінансувати старі борги новими, що бачиться "дорогою в пекло".
"Мене не хвилює осуд ЄС. Краще вже бути парією в Брюсселі, ніж сором'язливо дивитися в очі своїм власним дітям, на яких я повішу борги в разі прийняття цього закону. Ми будемо боротися і вести переговори до останнього", - пояснив на вчорашньому парламентському засіданні Сулик.
Як відзначають експерти, оскільки частка Словаччини у фонді відносно невелика, країни Європи можуть обійтися і без її грошового вкладу. Але механізм дії, який міг би запустити роботу EFSF без формальної згоди дрібної держави, в ЄС не передбачений. Виходом може стати переписування законопроекту без участі Словаччини, але в цьому випадку новому документу знову знадобиться затяжна процедура парламентських ратифікацій, тоді як збільшення EFSF вважається справою першочерговою і невідкладною.
"Ризики європейської боргової кризи зростають не тільки для малих, а й для провідних економік. Вирішальним фактором став час, якого вже катастрофічно бракує для вжиття антикризових заходів. У зв'язку з цим особливої важливості набуває створення фінансових "подушок безпеки", в особливості EFSF, який повинен бути розширений в найближчим часом", - заявив президент Європейського центробанку Жан-Клод Тріше.
Минулого тижня президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяли підготувати новий переконливий план з подолання боргової кризи в Європі вже до кінця жовтня. Його обговорення планувалося провести на осінньому саміті ЄС 17-18 жовтня, однак через словаків цю зустріч довелося перенести на 23 жовтня.
Зараз лідери Євросоюзу мають намір включити важелі тиску. Як повідомила вчора Ангела Меркель, на поточному тижні парламенту Словаччини доведеться проголосувати ще раз, і цього разу результат буде сприятливим для єврозони.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас