Лавринович пригрозив Арбузову скасуванням паспортизації обміну валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавринович пригрозив Арбузову скасуванням паспортизації обміну валют

Валюта
7221
"У разі невиконання Нацбанком зазначених вимог Міністерством юстиції буде розглянуто питання про скасування рішення про держреєстрацію цієї Інструкції відповідно до встановленої законодавством процедури", - йдеться в листі Лавриновича.
Зазначимо, що лист направлено в НБУ ще 3 жовтня. При цьому раніше в Нацбанку обіцяли прийняти рішення про послаблення нових правил у понеділок, 11 жовтня (проте подробиць не уточнювали). А вже сьогодні, 12 жовтня, стало відомо, що НБУ скасував саме необхідність зняття копій паспорта при обміні валют (при цьому про суми операцій у заяві Арбузова нічого сказано не було).
Зокрема в листі Лавриновича йдеться про те, що в результаті правового аналізу листів НБУ № 28-211/3760-11058 і № 28-211/3864-11318 Мін'юст встановив, що Нацбанк "фактично змінив механізм здійснення валюто-обмінних операцій" і "передбачив відповідальність за його порушення".
Лавринович уточнює, що цей механізм полягає в необхідності надання банку документу, що засвідчує особу для проведення його копіювання та подальшого зберігання в банку.
У зв'язку з цим Мін'юст звертає увагу на те, що це "не узгоджується з порядком здійснення валюто-обмінних операцій, встановленим пунктом 1.3 глави 1 зазначеної Інструкції". Лавринович зазначає, що вимога про зберігання в документах для банку копії сторінок паспорта стосується лише операцій на суму понад 50 тисяч грн.
Операції ж на суму до 50 тисяч грн здійснюються "лише за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу, та відображення таких операцій цією особою в довідках та квитанціях, передбачених главою 5 Інструкції, з вказівкою в них прізвища, імені, по батькові особи", йдеться в листі. Тобто без копіювання паспорта. Таким чином Мін'юст дійшов висновку, що "НБУ власною службовою кореспонденцією змінив організаційно-правовий механізм реалізації підзаконного нормативно-правового акта". У зв'язку з цим Мін'юст "вимагає невідкладно відкликати зазначені листи і скасувати їх як такі, що видані з порушенням законодавства". А «" разі невиконання Нацбанком зазначених вимог Міністерством юстиції буде розглянуто питання про скасування рішення про держреєстрацію змін до Інструкції".
Нагадаємо, постановою № 278, що вносить зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та набула чинності з 23 вересня, НБУ зобов'язав банки здійснювати документальну ідентифікацію фізосіб, які здійснюють валютообмінні операції на будь-яку суму. Ця постанова викликала вкрай негативну реакцію громадян.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас