Українцям доведеться заплатити до 500 грн за відмову від зимового часу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям доведеться заплатити до 500 грн за відмову від зимового часу

Енергетика
2782
Українці будуть змушені платити від 82 до 500 гривень за перепрограмування електричних лічильників на "декретний час", який ввела своєю постановою Верховна Рада.
Про це заявив начальник управління НКРЕ Владислав Попович під час круглого столу в МНС, повідомляє Українська правда з посиланням на прес-службу міністерства.
Попович підкреслив, що великі проблеми виникли у сфері комерційного обліку електроенергії на оптовому і роздрібному ринку.
"Рішення Верховної Ради застало зненацька енергетиків у цьому аспекті, оскільки фактично весь оптовий ринок здійснює облік погодинно, лічильники фактично всі прив'язані до часу", - сказав він.
За інформацією Поповича, на оптовому рівні в Україні 13 тисяч таких точок обліку і 200 тисяч на рівні роздрібного ринку (побутові і промислові споживачі).
"Відповідно, схвалені зміни потребують перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати в строк до 30 жовтня. Лічильники, незважаючи на рішення Верховної Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час", - підкреслив він.
"Зараз є інформація, що багато обленерго дають приписи для споживачів щодо термінового перепрограмування лічильників. Якщо частину лічильників вдасться перепрограмувати, а частину ні, година розбалансу за комерційний облік - це значні втрати. При цьому на сьогодні не можна прогнозувати, які наслідки матимуть для системи комерційного обліку оптово-роздрібного ринку", - розповів представник НКРЕ.
Попович також повідомив, що це рішення спричинить за собою значні витрати на перепрограмування - 82 гривні на один лічильник, при тому, що частина з них не підлягає перепрограмуванню і вимагає заміни.
Він також зазначив, що деякі обленерго просять 500 грн. за перепрограмування устаткування.
Нагадаємо, 20 вересня Верховна Рада скасувала перехід України на зимовий час.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас