Вчені просять повернути Україні її місце на мапі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені просять повернути Україні її місце на мапі

89
Вчені закликають Президента Віктора Януковича ініціювати перегляд рішення парламенту про зміну порядку обчислення часу на території України та ухвалити протягом зимового періоду рішення про доцільність переходу на літній час
Відповідний лист до голови держави підписали учасники "круглого столу" про можливі наслідки зміни обчислення часу в Україні, який відбувся 11 жовтня в Міністерстві надзвичайних ситуацій.
На думку учасників заходу, рішення Ради не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично вводить в Україні час третього часового поясу, що суперечить фізико-географічному розташуванню нашої держави і нормам, що діють у більшості країн світу.
"Як відомо, Земна куля розділена на 24 часових пояси. Відповідно, Україна давно була включена в другій пояс. Географічне розташування України не дає жодних підстав переводити Україну в третій часовий пояс. Потрібно повернутися до позиції, яка підтверджується усіма мапами й атласами світу", - зазначив директор Інституту географії НАН України Леонід Руденко.
Як відзначив член-кореспондент Національної Академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор Микола Поліщук, зміна обчислення часу негативно позначиться на умовах життєдіяльності значної частини громадян України і завдасть шкоди здоров'ю людей.
"Все біологічні ритми людини відбуваються не за декретним часом, а за біологічним. Люди старшого віку, люди з хронічними захворюваннями і діти надзвичайно важко адаптуються до декретного часу. Потрібно перевести на географічний час і перестати гратися. З цього поясним часом живе організм", - підкреслив Поліщук.
Крім того, наголошували учасники заходу, рішення Ради призведе до економічних втрат і спричинить труднощі функціонування банківських систем і міжнародних транспортних перевезень.
Начальник управління НКРЕ Владислав Попович підкреслив, що великі проблеми виникли у сфері комерційного обліку електроенергії в оптовому і роздрібному ринку.
Попович також повідомив, що це рішення спричинить за собою значні витрати на перепрограмування - 82 гривні на один лічильник, притому, що частина з них не підлягає перепрограмуванню і потребує заміни. Він також зазначив, що деякі обленерго просять 500 грн. за перепрограмування устаткування.
У свою чергу, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда повідомив, що зміна часу також впливає на гідрометеорологічну діяльність.
"Ця діяльність координується одним міжнародним - універсальним часом. Всі гідрометеорологічні спостереження на Земній кулі проводяться фізично в один і той же момент, щоб здійснити розрахунки за отриманими даними. Перехід на літній час призводить до запізнення в нашій роботі на одну годину. Взимку я маю повний набір всіх видів інформації в 09:00. Улітку це все відбувається на одну годину пізніше і приводить до того, що аналіз і прогнозування здійснюються із запізненням. Ми фактично на 1 годину пізніше можемо зреагувати на загрозливу ситуацію природного характеру. За цією годиною стоять і людські життя, і шкода інфраструктурі".
Підсумком обговорення експертів і вчених стало спільне звернення до Президента України Януковичу ініціювати громадське обговорення доцільності впровадження переходу на літній час, виступити із законодавчою ініціативою про скасування Постанови Верховної Ради України "Про зміну порядку обчислення часу на території України" та встановити Президентський контроль за введенням регіональних графіків початку робочого дня.
Нагадаємо, 20 вересня Рада ухвалила постанову "Про зміну порядку обчислення часу на території України".
Даною постановою Рада скасувала перехід на "зимовий час".
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас